Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde

Stel dat je als fabrikant een toestel op de markt wilt brengen, maar je weet nog niet of de markt klaar is voor het concept. In dat geval maak je wat prototypen met hardware waarvan je denkt dat deze wel zal aanslaan bij consumenten. Sony Ericsson probeerde dat met de Jolie. Een Windows Phone met specificaties die overeen komen met de eerste generatie hardware die de eerste Windows Phones ook aan boord hadden. Nu heb ik de hand weten te leggen op een goed werkend exemplaar om eens te bekijken hoe de toestellen er voor de introductie functioneerden.

Er zijn echter wel een paar opvallende zaken: Sony Ericsson bestaat inmiddels niet meer onder de naam Sony Ericsson, maar simpelweg onder de naam Sony Mobile. Daarnaast heeft Sony Ericsson naast dit prototype nooit een andere Windows Phone op de markt gebracht. Dat maakt het toestel redelijk uniek. Er zijn geen exacte aantallen bekend hoeveel van deze prototypen er gemaakt zijn, maar geruchten variëren van 7 tot 10 stuks.

jolie e1360939329548 Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde

Het mooie van dit exemplaar is dat het in volledig werkende toestand is en voorzien is van een hele vroege build van Windows Phone 7. Op het toestel staat build (7.0.)6327.Mainline. Alle functionaliteit die je kent van Windows Phone 7 zit erin, maar er zitten op een aantal plaatsen functies die gewoon nog niet klaar zijn. Ook verschillen een aantal menu’s behoorlijk van de uiteindelijke versie. Een simpel voorbeeld is het afsluiten van het toestel. Je krijgt geen scherm te zien wat je naar beneden moet schuiven, maar alleen de “Goodbye” melding. De builddatum is volgens de Info 2010-05-05.

jolie achterkant e1360938944909 Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde

Qua specificaties zitten er niet zo gek veel verschil in met de eerste generatie toestellen. De bekende 1 GHz. processor is aanwezig en het toestel beschikt over 16 GB aan opslaggeheugen. Er zit verder een 8.1 Megapixel camera in die in staat is om in HD kwaliteit filmopnamen te maken. Grootste verrassing is wel dat het toestel beschikt over een uitschuifbaar QWERTY toetsenbord. De toetsen laten zich opvallend licht bedienen omdat het tiptoetsen zijn. Helaas was Microsoft in deze build nog niet zover dat het scherm al meedraaide als het toetsenbord uitgeschoven werd dus het typen van tekst gaat met een kleine hindernis.

jolie keyboard e1360939095955 Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde

Er is overigens wel te werken met het toestel, maar je moet dat niet doen als je een 3e generatie Windows Phone ernaast gebruikt. Het verschil in snelheid is wel erg opvallend. De schermen worden wat langzaam opgebouwd en af en toe reageert het toestel eventjes niet, maar daar is het een beta voor toch ?

jolie start e1360939802729 Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde

jolie windows phone e1360940100953 Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde

Het opstarten van het toestel gaat gek genoeg redelijk vlot. Het beta scherm staat wel even voor je neus, maar daarna start hij vlot door naar het Startscherm met allerlei retro Windows Phone schermpjes van yesteryear.

jolie start menu e1360940336868 Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde

Tot slot nog een foto van het About scherm met de firmware en versienummers waaruit duidelijk de opslagruimte en het versienummer van de build terugkomt. Als jullie nog vragen hebben over het toestel dan zie ik die graag terug in het forum en zal ik proberen die te beantwoorden. Als dit toestel ooit op de markt was gekomen, had je dan hiervoor gekozen of juist niet ? Laat ons horen waarom wel of juist niet !

jolie about e1360940596944 Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde


Gedeelde vreugd...

Vond je deze post handig, nuttig of interessant? Deel deze post dan met je vrienden:Reacties vanuit de WP7.nl Community

Jens Veraa's Avatar   Jens Veraa  zegt:

"Ook verschillen een aantal menu’s behoorlijk van de uiteindelijke versie. Een simpel voorbeeld is het afsluiten van het toestel. Je krijgt geen scherm te zien wat je naar beneden moet schuiven, maar alleen de “Goodbye” melding."

Dat was zo bij elk toestel voordat Mango er was

Beneveerg's Avatar   Beneveerg  zegt:

Het is een geweldig aparaat. Ik heb hem even vast mogen houden en er wat mee gespeeld. Hij is wat instabiel, maar man wat een prachttoestel.

Stel je eens voor als Sony nu een WP8 device gaat uitbregen. Die verkoopt als een dolle

Mark's Avatar   Mark  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jens Veraa Bekijk Berichten
"Ook verschillen een aantal menu’s behoorlijk van de uiteindelijke versie. Een simpel voorbeeld is het afsluiten van het toestel. Je krijgt geen scherm te zien wat je naar beneden moet schuiven, maar alleen de “Goodbye” melding."

Dat was zo bij elk toestel voordat Mango er was
Zeker ? Ik dacht dat dat er al vanaf het begin in zat. Heb helaas niks pre-Mango om dat even te testen.

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Met alle respect Ben, maar Sony heeft nog NOOOOOIT verkocht als een dolle. Misschien dat de K750 met UIQ voor die titel in aanmerking komt, maar voor de rest is SE/Sony een erg marginale speler in smartphone land...
Om daar ff op door te gaan: het design is echt heel lelijk van deze Jolie. Niks wat aansluit bij de trend van toen, niks origineels, niks baanbrekends, niks aantrekkelijks... #middelmaattroef

Het deed mij destijds dan ook erg veel zeer dat Sony eigenlijk de facto Ericsson overnam. Ericsson was de enige concurrent van betekenis voor Nokia destijds. Als die merger er niet was geweest, was Nokia denk ik nooit zoooo groot geworden als dat ze begin deze eeuw werden. Alle goede invloed van Ericsson is op dat moment naar de klote geholpen...

Beneveerg's Avatar   Beneveerg  zegt:

Spreek maar eens af met Mark om dat ding te proberen. Dat toetsenbord is echt goddelijk. Gewicht valt ook reuze mee.

Jens Veraa's Avatar   Jens Veraa  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mark Bekijk Berichten
Zeker ? Ik dacht dat dat er al vanaf het begin in zat. Heb helaas niks pre-Mango om dat even te testen.
100% zeker ;-) Ik had destijds een Omnia 7 en het was altijd oppassen als je de aan/uit toets te lang inhield.

LocalJoost's Avatar   LocalJoost  zegt:

Aha, hoe is hij bij jullie gekomen? Ik heb hem een keer in handen gehad op een App Spreekuur. Bijzonder ding. Vond het toetsenbord niet zo heel handig, zeker niet vergeleken bij Ye Olde HTC7 Pro. Maar wat een bijzonder ding... hij had natuurlijk vernietigd moeten worden maar is er op de één of andere manier aan ontsnapt. Wel leuk dat zoiets een aantal jaar na dato opduikt. Herschrijft toch een klein stukje wp7 historie. Jammer dat ze niet hebben doorgezet.

Mark's Avatar   Mark  zegt:

Ik zal hem meenemen naar Redmond

cammaro's Avatar   cammaro  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jens Veraa Bekijk Berichten
100% zeker ;-) Ik had destijds een Omnia 7 en het was altijd oppassen als je de aan/uit toets te lang inhield.
Met mijn Trophy ook als ik te lang op mijn knieën zat en mijn telefoon zat bekneld ;-)

Micha's Avatar   Micha  zegt:

De LG panther was toch ook zon geval, of is die daadwerkelijk ook uitgebracht?

larsstolwijk's Avatar   larsstolwijk  zegt:

Jep er zijn tot nu toe twee zwarte Jolie's en 5 wit/zilvere (zoals deze (mijn oude) ) op het internet naar boven gekomen.

lerou's Avatar   lerou  zegt:

Ik denk dat er zeker (een kleine) markt is voor telefoons met een uitschuifbaar toetsenbord. Ik ken mensen die nog steeds met een HTC met uitschuifbaar toetsenbord werken niet omdat WM6 nou zo top is, maar omdat ze het toetsenbord niet willen missen.

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

Is er zeker, als er eentje uit zou komen, wist ik het wel weer. Schermtobo gaat ook goed, maar mis het toetsenbord van de n97 nog best vaak, wat was dat fijn!
Sent from my Lumia 820 using Board Express

manfred's Avatar   manfred  zegt:

Toch jammer dat er èn geen Ericsson meer is (op de mobieltjes markt) èn dat ze geen Windows Phone uitgebracht hebben. Ericsson was kwalitatief altijd dik in orde.

Lessram's Avatar   Lessram  zegt:

Het toetsenbord van mijn vorige toestel (HTC7Pro) is het enige dat ik mis op de Lumia800. Komt Nokia met een Lumia (ala 920) met een dun toetsenbord, ben ik meteen verkocht. Alleen het woordje "dun" zal het grote probleem zijn.....

(15) reacties | Plaats een reactie
Nog geen lid van het WP7.nl Forum? Registreer nu gratis!