Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

Na lang wachten kregen we afgelopen dinsdag de Nokia Lumia 920 ter review in handen. De telefoon is in andere landen om ons heen (Duitsland & Frankrijk) al lang en breed beschikbaar, maar afgelopen dinsdag hebben we te horen gekregen dat de Nokia Lumia 920 vanaf midden januari in ons land te koop zal zijn.

Gelukkig hebben wij nu een aantal dagen met de Nokia Lumia 920 kunnen spelen om onze eigen mening over deze telefoon op te kunnen schrijven. De eerste reviews welke zo rond begin november uitkwamen waren (bijna) allemaal niet heel erg positief. Hetgeen voornamelijk als negatief werd opgevat was het gewicht. Een paar dagen na het verschijnen van de internationale reviews, publiceerden wij ook een gebruikersreview over de Nokia Lumia 920, welke geschreven is door Matthieu De Laere  zijn mening was over het algemeen erg positief.

In deze review geven we onze mening over de Nokia Lumia 920. Maar we beginnen natuurlijk, zoals we altijd beginnen, bij de specificaties van het toestel.

Specificaties en unboxing

Het review exemplaar van de Nokia Lumia 920 was is een gewone retailbox geleverd, waarbij ik wel het idee heb dat het niet de officiële Nederlandse retailbox was. Naast natuurlijk de Nokia Lumia 920 was in de doos nog een USB-synchronisatie kabel en een ronde oplaad-stekker met USB-aansluiting meegeleverd. Daarnaast bevond zich in de doos ook nog een rode koptelefoon van Nokia en natuurlijk de gebruikelijk handleidingen/boekjes/e.d.

Er is ook nog een klein tooltje in de doos te vinden, om de SIM-kaart houder makkelijk uit de Nokia Lumia 920 te halen. De Nokia Lumia 920 heeft een micro-sim slot, voor het geval je dus nog geen micro-simkaart hebt, is het misschien handig om deze vooraf te regelen bij je telecom provider.

De specificaties van de Nokia Lumia 920 zijn in het onderstaande overzicht opgesomd:

Fabrikant
Chipset Qualcomm S4 Snapdragon
Processor 1.5 GHz Dual-Core
GPU Adreno 225
Intern geheugen 1 GB
Opslaggeheugen 32 GB
Schermgrootte 4.5 Inch
Schermtype PureMotion HD+ IPS LCD met Clearblack Technology
Schermresolutie 1280 x 768 pixel (WXGA)
Dataverbinding EDGE, GPRS, HSDPA, HSUPA
WiFi 802.11A, 802.11B, 802.11G, 802.11N
Bluetooth versie 3.1
Camera  8.7 megapixel PureView Camera
Videocamera 1080p video opnames
Connectoren 3.5 mm hoofdtelefoon aansluiting, micro-USB
SIM-kaart Micro simkaart
Lengte 130 mm
Breedte 70.8 mm
Dikte 10.7 mm
Gewicht 185 gram
Gesprekstijd tot 17 uur
Standby tijd tot 400 uur
Batterij 2000 mAh
Kleur(en) Geel, Rood, Wit, Zwart

Uiterlijk & Design

De Nokia Lumia 920 is een grote telefoon. Met het display van 4,5″ moet dat ook wel. Dat betekent echter niet dat het een ‘lomp’ of een ‘log’ toestel is; zeker niet. Nokia heeft zijn designtaal genaamd “Fabula” als eerste geïntroduceerd bij de Nokia Lumia 800 en de Nokia Lumia 900, en met de Nokia Lumia 920 hebben ze dit design nog verder geoptimaliseerd. Het toestel is een unibody toestel, wat zoveel betekent dat er geen naden of randen te vinden zijn. Het materiaal van het toestel is het minder kras gevoelige polycarbonaat, welke we ook van de Nokia Lumia 800 en 900 kennen.

Het toestel is groot, maar ligt tevens lekker in de hand. Voor mij is het toestel voor een groot gedeelte met een hand te bedienen. Behalve de tiles in de linkerbovenhoek is alles goed met de rechter duim te bereiken als ik het toestel in mijn rechterhand vast houd. De afgeronde zijkanten en de gebogen achterkant zorgen ervoor dat het toestel makkelijker in de hand ligt dan een ‘vierkant’ toestel.

Voorkant:

In de review van de Nokia Lumia 900 staat als verbeterpunt dat de hoeken van het scherm scherp afgevlakt zijn, en in tegenstelling tot de 800 niet zo natuurlijk aanvoelen. Nokia heeft naar de commentaren van gebruikers geluisterd en heeft in de Nokia Lumia 920 weer een licht gebogen scherm van Gorilla Glass geplaatst. Op verschillende plaatsen op het internet komen we tegen dat dit scherm erg lastig te breken is, wat de duurzaamheid van het toestel natuurlijk ten goede komt.

01 P1030659 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

De Lumia 920 naast zijn kleine broertje, De Lumia 800

02 P1030660 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

De Lumia 920 naast zijn kleine broertje, De Lumia 800

Zoals gezegd, aan de voorkant bevindt zich het licht gebogen 4.5″ beeldscherm met PureMotion+ technologie. Omdat hier best veel over te schrijven is, hebben we dat op een ander gedeelte van de review gedaan.
07 P1030670 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8
Verder zien we boven het scherm een speaker en een front-facing camera welke foto’s van 1.2 megapixel gemaakt kunnen worden en waarmee in 1080p video gemaakt kan worden.  In de rechterbovenhoek zien we het Nokia Logo.

Onder het scherm bevinden zich de 3 Windows Phone knoppen (Terug, Home en Zoeken). Deze knoppen zijn licht van kleur en steken af tegen het donkere omhulsel van het scherm. Als het toestel aangezet wordt zien we ook dat deze knoppen achtergrondverlichting hebben, zodat ze in het donker goed te vinden zijn. Bij het indrukken van de toetsen krijg je een hele lichte haptic feedback te voelen, zodat je weet dat je de toets aangeraakt hebt.

Rechterkant

15 P1030680 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8
05 P1030667 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

De rechterkant van het toestel bevat 3 knoppen voor de functies: Camera, Power en Volumeregeling.

Linkerkant

11 P1030676 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

Aan zowel de linker als ook de rechterkant is de behuizing via een ronding mooi afgewerkt. Hierdoor heb je nooit het gevoel dat er ‘Harde randen’ aanwezig zijn als je het toestel in de hand vasthoudt. De linkerkant van het toestel is overigens volledig leeg gebleven. Hier heeft Nokia dus geen knoppen, uitsparingen of andere elementen toegevoegd.

Bovenkant

14 P1030679 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

Aan de bovenkant van het toestel vinden we het micro-SIM slot. Let er dus op dat als je overstapt naar de Nokia Lumia 920 en je hebt nog een SIM-kaart van ‘normaal’ formaat dat je hiervoor een andere SIM-kaart haalt. Het micro-SIM slot bevindt zich links aan de bovenkant.

Midden aan de bovenkant van de Nokia Lumia 920 is plaats gemaakt voor de 3.5mm Jack voor een hoofdtelefoon aansluiting. Het geluid van de Nokia Lumia 920 is overigens redelijk veelzijdig en daarom hebben we ook daar een apart stukje over geschreven. Direct naast de 3.5mm headphone Jack zien we nog 5 gaatjes in een cirkeltje waarachter nog een speaker verborgen zit.

Onderkant

De onderkant van het toestel is volledig symmetrisch gemaakt. In het midden vinden we de micro-USB aansluiting om het toestel mee op te laden. Het toestel kan overigens ook draadloos worden opgeladen. Desalniettemin heeft Nokia deze aansluiting (naast de laadfunctie) ook nodig voor de bedrade synchronisatie van de Nokia Lumia 920.

 17 P1030683 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

Naast de aansluiting van de micro-USB is zowel links als rechts een speaker geplaatst waar goed geluid uit komt.

Op de linker en de rechterhoek van de onderkant zien we schroefjes die met een TORX sleuteltje opengedraaid kunnen worden. Dit hebben we bij het reviewexemplaar niet gedaan, maar volgens Nokia hebben deze schroeven geen directe functie behalve het geven van een industrieel uiterlijk aan de Nokia Lumia 920.

Achterkant

De achterkant van de Nokia Lumia 920 is niet recht, zoals we dat bij vele andere toestellen gewend zijn, maar licht gebogen. De buiging van de achterkant is nog extremer dan de buiging van de Nokia Lumia 900 en persoonlijk ben ik erg fan van deze buiging. Het zorgt ervoor dat je het toestel makkelijk in je hand kan vasthouden en dat je geen last hebt van harde randen.

In het midden van de achterkant krijgen we te maken met een van de meest unieke features van de Nokia Lumia 920: De 8,7 megapixel PureView camera met Carl Zeiss Lens. Links naast de camera bevindt zich een dual-LED flitser, waarvan de functie voornamelijk als zaklamp zal dienen. In het gedeelte over foto en video zullen jullie namelijk lezen dat het gebruik van de flitser voor een heel groot gedeelte niet nodig is. Omdat de Nokia Lumia 920 in het donker (of in donkere omstandigheden) erg goede foto’s weet te maken.

PureMotion HD+ Beeldscherm

19 P1030685 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

Nog even terugkomend op het beeldscherm. Hierboven is het uiterlijk van de Nokia Lumia 920 besproken, maar het scherm verdient echt een apart kopje. Dit omdat er meerdere redenen zijn waarom het beeldscherm uniek is in smartphone land. Allereerst vanwege het PureMotion HD+ beeldscherm. De Nokia Lumia 920 is een toestel met een zeer grote pixeldichtheid. Met 1280 X 768 pixels heeft Nokia een beeldscherm op de markt gebracht welke meer pixels heeft dan welke (directe) concurrent ook (de iPhone heeft 1136 X 640pixels, de Samsung Galaxy SIII heeft 1280 X 720 pixels). De helderheid en de kwaliteit van het display is erg goed.

Verder heeft het scherm van de Nokia Lumia 920 ook nog een refresh-rate van 60Hz in plaats van 30-50 Hz welke bij andere toestellen gebruikelijk is. Het  voordeel  van deze verhoging is dat zowel bewegende beelden op het display, maar ook bijvoorbeeld het scrollen duidelijker en vloeiender moet zijn. Persoonlijk heb ik dit eigenlijk nog nooit als een negatief punt ervaren op een andere telefoon, maar toch is het goed te weten dat ook hier technologische vooruitgang geboekt wordt.

Daarnaast is het scherm nog vanwege een derde unieke feature erg interessant. Het display heeft een instelling genaamd “Display+touch” waar de aanraak gevoeligheid aangepast kan worden. Standaard staat dit ingesteld op “High”. In  de praktijk komt dit erop neer dat het scherm, in tegenstelling tot  andere toestellen, ook met bijvoorbeeld een handschoen, pen of (kunst)nagel te bedienen is. Dit werk erg goed. Het kan zijn dat mensen het scherm als ‘overgevoelig’ ervaren. Zelf heb ik deze ervaring absoluut niet gehad, maar  als je het scherm als overgevoelig ervaart,  kan  je dus de gevoeligheid van het scherm  aanpassen, zodat het scherm  alleen nog maar op je vinger reageert. Hieronder hebben we een video geplaatst om te laten zien dat het bedienen van de Nokia  Lumia 920 ook met een handschoen werkt.

Tot slot heeft het scherm ook nog de Clear Black technologie wat ervoor zorgt dat zwart; ook daadwerkelijk als zwart weergegeven wordt. Dit was ook  al een Feature in de Nokia Lumia 800 en 900 en heeft zich in  de afgelopen tijd bewezen. De kleuren komen erg goed over op het scherm en zwart is ook echt zwart. De kleuren in het scherm komen goed naar voren en het display geeft gewoon een erg mooi beeld.

Gewicht

De Nokia Lumia 920 heeft in een hele hoop reviews van internationale blogs een specifiek minpunt gekregen: Het gewicht. Uiteraard heb ik het toestel bij collega’s en vrienden even in  de hand gedrukt  en om  een reactie gevraagd. Hierbij heb ik specifiek niet het gewicht aangehaald, maar het voornamelijk algemeen gehouden met de vraag: “Hoe vind je dat hij in de hand ligt”? Ik heb aan zeker 7 of 8 mensen de Nokia Lumia 920 gegeven en geen enkele persoon maakte een opmerking over het gewicht.

Zelf is het -op papier zware- gewicht van  de Nokia Lumia 920 mij geen enkele keer negatief opgevallen en ik snap de kritiek van deze internationale reviews dus ook niet echt. Bij het vasthouden van het toestel heb je wel het gevoel dat je een telefoon in de handen hebt en geen pen, iets waar andere fabrikanten naar lijken te streven.

Fotografie en de PureView technologie

Ik kan me goed voorstellen dat je direct naar dit kopje gesprongen bent, zonder bovenstaande tekst gelezen te hebben. De camera is natuurlijk van alle unieke features die de Nokia Lumia 920 heeft de feature waar iedereen ontzettend in geïnteresseerd is. Om te beginnen met de hamvraag: Hoe goed is de Camera? Het antwoord  daarop is naar mijn mening kort: Extreem goed!
Het ‘marketingpraatje’ van de camera, de PureView technologie en het bijbehorende OIS-systeem (Optical Image Stabilisation) wil ik jullie niet onthouden.

De Nokia Lumia 920 heeft intern, om de lens van de camera een geavanceerd fysiek springveren systeem. Er zitten  dus daadwerkelijk veren om de lens welke de beweging van de behuizing van  de camera opvangen. Omdat deze veren aanwezig zijn en de bewegingen van buitenaf opvangen kan de sluiter van de camera langer openblijven staan dan bij conventionele telefoons, zonder dat het beeld er bewogen uitziet. Dit heeft aan 2 kanten voordelen:

Foto’s (voornamelijk in  het donker) en tijdens  het maken van video’s.

Bij het maken van foto’s in het donker is de technologie van  de camera zeer indrukwekkend te noemen. Vanwege het OIS systeem kan de sluiter langer open blijven staan waardoor er meer licht op de sensor valt. Dit zorgt  er dus  daadwerkelijk voor dat je in het donker (bij een schemering, of tijdens maanlicht) bijzonder mooie foto’s kan maken die je iedere keer zelf weer zullen verbazen. Natuurlijk  hebben  we tijdens het reviewen van  de Nokia Lumia 920 een flink aantal foto’s gemaakt om deze stelling te onderbouwen.

Bij het maken van video’s merk je ook de werking van het OIS systeem. Natuurlijk heeft Nokia in het begin een enorme flater geslagen bij het marketingfilmpje van  de Nokia Lumia 920, maar in de praktijk kan ik zeker niet ontevreden zijn over de film mogelijkheden met de Nokia Lumia 920. Natuurlijk hebben we ook een paar video’s naar SkyDrive geüpload om jullie een impressie te geven van filmpjes die met de Nokia Lumia 920 gemaakt zijn.

Qua foto heeft (naar mijn mening)  de Nokia Lumia 920 maar 1 concurrent op  de markt  en dat is de Nokia Lumia 808 PureView. Qua video kan ik me voorstellen  dat een  iPhone 5 of een Samsung Galaxy SIII wel een concurrerende video kan maken. Persoonlijk ben ik veel meer iemand die foto’s maakt dan filmpjes dus wat dat betreft is het resultaat van de Foto’s echt mind-blowing.

Front Facing Camera

Naast de zeer indrukwekkende camera aan de achterkant van het toestel heeft de Nokia Lumia 920 ook nog een front-facing camera welke je bijvoorbeeld kan gebruiker voor het maken van een zelfportret of welke handig is tijdens skype-video calls. Deze front-facing camera heeft een resolutie van 1.2 megapixel en maakt voor een front facing camera ook meer dan goede kwaliteit foto’s en video’s. Tijdens een Skype telefoontje met een collega vroeg de collega daadwerkelijk of dit nu de front-facing camera was of de PureView camera, omdat de kwaliteit van de front-facing camera ook bijzonder goed is.

Lenses

Een kopje wat misschien niet direct iedereen wat zegt is Lenses. Het nieuwe systeem in Windows Phone 8 om leuke extra functionaliteit aan de camera toe te voegen. Een “Lens” is een applicatie welke gebruik maakt van de camera om een speciale taak uit te voeren. Bijvoorbeeld om de foto van een filter te voorzien (zwart-wit, sepia, hoog contrast), maar kan ook gebruikt worden voor extra camerafunctionaliteit zoals bijvoorbeeld panoramashots maken met je Lumia 920 of andere functionaliteit. De limiet hier is ongeveer hetzelfde als met apps (een “Lens” is in principe ook een app) en dus voor een groot gedeelte is de functionaliteit gelimiteerd aan de creativiteit van de ontwikkelaar van de Lens.

Nokia heeft als voordeel dat ze een hele goede positie hebben qua exclusieve apps en mogelijke uitbreidingen op Windows Phone 8 en dat is onder andere goed terug te zien in het onderdeel Lenses. Nokia heeft een aantal Lenses ontwikkeld voor Windows Phone 8 welke zeer welkom zijn bij het gebruik van de camera. In dit gedeelte bespreek ik kort de Nokia Exclusieve Lenses. We zullen in de komende weken elke Lens apart reviewen. En een link naar de betreffende review van de Lens hieronder toevoegen.

Smart Shoot

Smart Shoot (of in het Nederlands “Slimme opname”) is een Lens ontwikkeld door Nokia. Als je met Smart Shoot een foto maakt, worden er eigenlijk vijf foto’s gemaakt. Als je meerdere personen fotografeert kan het voorkomen dat er wel eens iemand met de ogen dicht op de foto staat. Je kan met Smart Shoot dan het gezicht pakken wat op een van de overige 4 foto’s staat en de foto met het gezicht uit de andere foto opslaan.

Cinemagraph

Met cinemagraph kan je een gif bestandje maken van een serie foto’s. Ook hier worden weer meerdere foto’s gemaakt met de camera. Vervolgens kan je het gedeelte selecteren wat beweegt. Zo kan je dus een taart met kaarsjes erop fotograferen en alleen de vlammen van de kaarsjes laten bewegen. De rest is dus onbewogen beeld. Met Cinemagraph kan je je creativiteit de volle gang laten gaan.

Panorama

De Panorama Lens doe precies wat je verwacht van deze lens. De Lens geeft een startpunt aan. Vervolgens moet je je camera naar rechts bewegen om een tweede foto te maken. Dit kan je doen totdat je volledig rond bent of totdat je je panorama gemaakt hebt. Ook deze Lens is weer een leuke toevoeging aan het aantal lenses beschikbaar voor Nokia

Overige Lenses

De bovenstaande 3 lenses zijn beschikbaar uit de Nokia collection. Er zijn echter nog andere lenses beschikbaar welke niet fabrikant afhankelijk zijn. Zo is er nu al een CNN lense en lens die je kan gebruiken om met je stem een foto te laten maken. Ik kan me goed voorstellen dat ontwikkelaars hier op inspringen en binnenkort bijvoorbeeld ook een Lens ontwikkelen welke HDR mogelijkheden heeft. Het voordeel aan Lenses is dat je meer functionaliteit uit je camera haalt, zonder je hardware te hoeven updaten.

NFC (Near Field Communication)

De Nokia Lumia 920 is voorzien van NFC-technologie. NFC zien we, vooral het laatste jaar, steeds meer in mobiele telefoons, maar nog lang niet alle telefoons hebben NFC  als standaard specificatie ingebouwd. Zelf heb ik ook nog weinig ervaring met de praktische toepassing van NFC. Gelukkig heb ik NFC kunnen testen in combinatie met de Nokia Play 360, draadloze speaker.

Tijdens het testen van NFC heb ik ervaren dat NFC vooral extreem makkelijk is. Als ik bluetooth uit heb staan en via NFC connect naar de Nokia Play 360 wordt bluetooth automatisch aangezet. Ook was de koppeling de eerste keer extreem makkelijk. Het enige wat ik hoefde te doen was de Nokia Lumia 920 met de bovenkant te tikken tegen de Nokia Play 360. De Nokia Lumia 920 geeft dan een melding of de Lumia 920 gekoppeld moet worden met de Play 360 via bluetooth. Na een bevestiging op het scherm wordt de verbinding gelegd en kan muziek via de Play 360 afgespeeld worden.

Batterijverbruik

De Nokia Lumia 920 heeft een grote batterij van maar liefst 2000 MAh. Op dit moment heb ik het toestel nu 4 dagen in mijn bezit en allereerst merk ik dat het gebruik van het toestel naar mate je hem langer hebt, hem toch iets minder gebruikt.

De eerste dag heb ik op de terugrit van de perspresentatie bijna 2 uur gebeld en bij thuiskomst alle mogelijkheden van de Lumia 920 veelvuldig geprobeerd. Ik was toen al verbaasd over de lange batterijduur van het toestel en heb ik tot aan de avond zonder opladen met de batterijlading kunnen doen.

De overige dagen heb ik het toestel natuurlijk veel gebruikt, maar minder veelvuldig dan de eerste dag. Ik kom ongeveer als ik rond 7:00 ‘s ochtends de oplaadstekker uit het toestel, met redelijk veel gebruik tot een uur of 21:30 – 22:00 uur ‘s avonds. Persoonlijk vind ik dat een zeer nette score, vooral als je naar het gebruik van het toestel kijkt. De 2000 MAh zijn zeker niet overbodig veel, en maken het voor mij tot een toestel wat je de hele dag door veel kan gebruiken. Daarnaast heb je natuurlijk de mogelijkheid tot het draadloos opladen van het toestel, wat voor nog meer onbezorgdheid over de stroomvoorziening van de Nokia Lumia 920 moet leiden.

Wireless opladen

Een van  de dingen  die  ik nog  niet heb  kunnen testen met de Nokia Lumia  920 is het draadloos opladen van de Nokia Lumia 920. Zelf heb ik tot op dit moment nog geen wireless charging pad. In theorie geeft Nokia aan dat het draadloos opladen ongeveer 90% capaciteit heeft ten opzichte van het bekabeld opladen.

Er komen begin volgend jaar genoeg accessoires uit om je Nokia Lumia 920 draadloos op te laden. De ‘standaard’ draadloze chargingpad wordt overigens bij een aankoop in Nederland tot 28 februari gratis meegeleverd. In België duurt deze actie nog een maandje langer.

Netwerk & Geluidskwaliteit

Natuurlijk hebben we het als we het over de Nokia Lumia 920 hebben, in eerste instantie over een telefoon. Daarom staat in dit onderdeel van de review een van de belangrijkste dingen die vaak vergeten wordt in een review: De kwaliteit van het Netwerk en het geluid tijdens het bellen. Uiteraard heb ik in de review periode veelvuldig gebeld met de Nokia Lumia 920. Het bellen ging zowel met een bluetooth verbinding in de auto als ook met het toestel daadwerkelijk aan het oor. Een kritiekpunt die de Nokia Lumia 900 kreeg was dat de stand van de speaker niet perfect was voor de manier waarop ik het toestel vasthield. Dat ‘probleem’ heb ik met de Nokia Lumia 920 niet ervaren, hoewel het formaat van de 900 en de 920 redelijk met elkaar overeenkomen.

Qua netwerkbereik en Wifi bereik kan ik over de Nokia Lumia 920 absoluut niet klagen. Dit is in de Nokia Lumia 920 ook gewoon goed geregeld. Zelf woon ik in een omgeving waar ik redelijk slecht netwerkbereik heb en waar overige telefoons vaak geen of heel slecht bereik hebben. Om eerlijk te zijn gebeurt het ook nog wel eens dat de Nokia Lumia 920 geen bereik heeft bij mij thuis, maar ik heb wel het idee dat het overall bereik iets beter is dan bij overige telefoons.

Een ander opmerkelijk punt van de Nokia Lumia 920 is dat de Nokia Lumia 920 voorbereid is op de toekomst qua 4G, LTE, technologie. De Nokia lumia 920 heeft een voorsprong ten opzichte van zijn concurrenten qua ondersteunde frequenties. Ter vergelijk, de iPhone 5 is bijvoorbeeld niet compatible met 4G LTE op de 800MHz en 2.6 GHz, de banden waar de meeste Europese aanbieders op dit moment 4G op aanbieden. De Nokia Lumia 920 is compatible met bijna alle frequentiebereiken.

Maar ook Wifi bereik is erg goed te noemen: Waarbij ik bij mijn vorige telefoons nog wel eens wat kleine probleempjes had bij het oppikken van mijn draadloos internet thuis, ben ik deze problemen nog niet tegengekomen bij de Nokia Lumia 920. Ook lijkt de internetverbinding gevoelsmatig sneller dan op andere telefoons. Of dit aan de snelheid van het netwerk, of aan de snelheid van het OS ligt durf ik niet te zeggen, maar het is wel een eigenschap van de Nokia Lumia 920 wat me opvalt.

Ook de geluidskwaliteit tijdens het bellen is dik in orde. Nokia is over het algemeen een producent van telefoons die geluidskwaliteit altijd wel goed op orde heeft, dus ook met de Nokia Lumia 920 is dit te merken.

Rich Audio Recording (up to 140 DB)

Een andere unieke feature van de Nokia Lumia 920 is  Rich Audio Recording. Het is met de 3 ingebouwde microfoons mogelijk om geluidsopnamen tot 140db helder en zonder kraakvorming op te nemen. Helaas heb ik dat tot nu toe nog niet kunnen testen, maar als ik in een situatie kom waar ik dat kan testen, zal ik dat in deze review opnemen. 

Windows Phone 8

We hebben al een hoop nieuwe dingen over Windows Phone 8 kunnen leren in de afgelopen paar weken. Toch had  ik zelf voor het  ontvangen van dit review toestel van de Nokia Lumia 920 (buiten hier en daar wat af en toe spelen) nog niet veel met Windows Phone 8 gewerkt. Daarom schrijf ik in deze review toch nog een deel van  mijn zicht op Windows Phone 8 wat we nog niet beschreven hebben in de review van  de Windows Phone 8X van HTC.

Windows Phone 8 is qua features niet mega verschillend van Windows Phone 7. In Windows Phone 8 zitten een aantal leuke extra functionaliteiten welke Mark ook beschreven heeft in de review van de Windows Phone 8X van HTC, maar naar mijn mening zit het  grootste verschil hem onder de motorkap, qua performance, én is naar mijn mening het nieuwe startscherm met de 3 verschillende groottes van Live Tiles grafisch de grootste wijziging van Windows Phone 8 ten opzichte van Windows Phone 7.5. Gebruikers van Windows Phone 7 krijgen met de update naar Windows Phone 7.8 dus een van  de belangrijkste verbeteringen  die ook  in Windows  Phone  8 zit.

Daarnaast moet toch opgemerkt worden dat Windows Phone  8 qua snelheid een  ontzettende verbetering is ten opzichte van Windows Phone 7.5. Het zal niet voorgekomen zijn dat iemand mij ooit heeft horen klagen  over de  snelheid van Windows Phone 7.5, want de snelheid en bedieningsgemak zit gewoon dik in orde bij Windows Phone 7, maar het valt me wel ontzettend op dat Windows Phone 8 nog een heel stuk sneller geworden is.

Dit valt bijzonder op tijdens het starten van verschillende apps. Bij Windows Phone 8 gaat dat gewoon (gevoelsmatig) seconden sneller  dan bij Windows Phone 7 op bijvoorbeeld de Nokia Lumia 800. Ook Internet Explorer 10 lijkt een  stuk sneller. Nogmaals, Windows Phone 7 was zeker niet slecht  qua snelheid, maar een heads-on vergelijking  met Windows Phone  8 zou oneerlijk zijn, omdat het verschil gewoon te groot is.

Snelheid

Nu we het toch over de snelheid hebben in combinatie met het besturingssysteem hebben we natuurlijk ook even een WP Bench test uitgevoerd. Hiermee krijg je een min of meer objectieve uitslag over de snelheid en de testresultaten van de Nokia Lumia 920. De screenshots van de benchmark geven aan dat het verschil met de Windows Phone 8X van HTC bijna te verwaarlozen is. De resultaten van de Nokia Lumia 920 staan in de linker screenshot (in het rood) en de resultaten van WP Bench op de  Windows Phone 8X staan op het rechter screenshot (in het blauw). Wel moet opgemerkt worden dat de Windows Phone 8X van HTC dus nét een heel klein tikkeltje sneller is op het gebied van geheugen lezen en schrijven.

WPBench20121202144215 jpg 180x300 Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8 WPBench20121028222938 jpg Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

 

Nokia Exclusieve Apps

Als we kijken naar applicaties welke voor geïnstalleerd worden op Windows Phone 8 toestellen, of überhaupt welke extra apps leveranciers leveren en uitbrengen voor Windows Phone is zonder enig twijfel Nokia heer en meester. HTC en Samsung hebben beiden leuke apps, maar geen app waarvan je zegt dat het daadwerkelijk een killer-app is. Nokia daarentegen komt ongeveer elke maand tot 6 weken met een app uit, welke natuurlijk alleen voor de Lumia-serie beschikbaar is, waarvan we altijd erg onder de indruk zijn. Daarnaast heeft Nokia waarschijnlijk iets van partnerships afgesloten met game-fabrikanten, want bijvoorbeeld Angry Birds Space en Angry Birds Star Wars komen in eerste instantie exclusief voor de Lumia series uit. Het populaire tekenspel Draw Something is in eenzelfde soort constructie uitgebracht en zo kunnen we het lijstje aanvullen met nog veel meer apps.

Naast al die partnerschappen heeft Nokia ook nog een collectie met eigen applicaties welke zeer indrukwekkend zijn en waar continue aan verbeterd worden. In dit deel van de review passeren we kort de revue welke apps Nokia Standaard mee levert met de Nokia Lumia 920. Dit doen we op dezelfde manier zoals we dat bij de Lenses deden. We zijn van plan om de software op de Nokia Lumia 920 ook weer eens te reviewen. Als we die review plaatsen, zullen we in deze review updaten en de link naar het artikel van de appreview erbij zetten.

Nokia Care

Nokia Care is een applicatie welke je meer informatie geeft over je Nokia Lumia 920. Het is een enorme basic applicatie welke tips en tricks geeft over het gebruik van je Nokia Lumia.

Nokia City Lens

Nokia City Lens is een soort Layer, maar dan voor Windows Phone. Als je in een stad bent en je bent op zoek naar het dichtstbijzijnde Sushirestaurant of Pizzeria kan je deze met City Lens opzoeken. Afgelopen weekeinde heb ik een uitje gemaakt naar de Duitse stad Münster, daar is City lens erg goed van pas gekomen om de richting van de parkeergarage met behulp van Augumented Reality weer terug te vinden.

Nokia Drive+ Beta

Met Nokia Drive+ Beta is een volwaardig navigatiesysteem waarmee je door meer dan 100 landen offline kan navigeren. Nokia noemt zichzelf een echte ‘where’-company en heeft navigatie met de Lumia reeks hoog op de prioriteitenlijst staan. De kaarten die je kan downloaden kan je per land downloaden, maar in bijvoorbeeld Duitsland ook per deelstaat.

Nokia Maps

De kaart applicatie van Nokia. Nokia maps onderscheidt zich van Drive in het feit dat Maps geen routenavigatie voor auto’s bevat, maar dat je in Maps makkelijk naar POI’s kan zoeken. In Maps kan je zoeken naar plaatsen, maar ook bedrijven, restaurants, café’s en dergelijke in de buurt. De gevonden bedrijven of plaatsen kan je openen in Nokia Drive om er met de auto naar toe te navigeren.

Nokia Music

Met Nokia music geeft Nokia je een applicatie waar je een rijke muziekbeleving mee kan ervaren. Nokia Music bevat Mix Radio waar je uit bepaalde kanalen kan kiezen. Met deze mixes kan je muziek van een bepaald genre afspelen. Het afspelen van een specifiek nummer is met mix radio niet mogelijk. Ook geeft Nokia Music een overzicht van concerten in de omgeving.

Nokia OV

Met Nokia OV kan je in 78 verschillende regio’s (steden) met het OV reizen. Deze applicatie heeft echter geen Nederlandse stad of regio ingebouwd. Zelfs grote steden in Duitsland zoals München en Berlijn ontbreken in deze applicatie. De app Nokia OV is dus voor Nederlanders op dit moment nog niet zo heel erg interessant.

Conclusie

Een conclusie schrijven over een toestel waar in de review zelf weinig kritiekpunten staan is niet makkelijk. Per definitie is geen enkel toestel perfect, dat is naar mijn mening een utopie. Natuurlijk wordt het pakket met eisen en wensen altijd groter en de technologische vooruitgang zorgt ervoor dat je wel eens wat extra functionaliteit wil hebben. Bij de Nokia Lumia 920 heb ik er eens erg goed over na moeten denken wat ik nu daadwerkelijk als verbeterpunt op zou kunnen schrijven. Ik gebruik het toestel nu iets meer dan een week en heb tot op heden maar één miniem klein kritiekpuntje kunnen vinden wat ik graag anders zou zien.

Persoonlijk hou ik er van als een toestel een statuslampje heeft. Wanneer je dus zonder het toestel aan hoeft te zetten ziet of het toestel correct aan de oplader hangt en opgeladen wordt. Of dat je met het statuslampje ziet dát het toestel daadwerkelijk vol opgeladen is, of als je een sms-je gekregen hebt dat het statuslampje knippert. De Nokia Lumia 920 heeft helaas niet zo’n lampje ingebouwd. Het klinkt misschien lullig, of ongelooflijk, maar na 8 dagen van gebruik ben ik zo ontzettend enthousiast over de Nokia Lumia 920 geworden dat ik dus met goed zoeken maar 1 kritiek punt heb kunnen vinden: het statuslampje.

De rest van de punten zijn allemaal punten waar de Nokia Lumia 920 in uitblinkt of erg goed werkt: Batterijverbruik, geluidskwaliteit, snelheid, beschikbare apps, scherm met handschoen bediening, draadloos laden (niet kunnen testen), maar vooral de ontzettend goede camera kwaliteit.

Let wel: Mijn referentiekader is sowieso gebaseerd op Windows Phone. Ik gebruikte voorheen een Nokia Lumia 800 dagelijks en ik heb even een paar minuutjes kunnen spelen met de Windows Phone 8X van HTC.
Alleen al het feit dat Nokia zo ontzettend veel goede applicaties (gratis) in de Windows Phone store heeft is een goed argument om voor een Nokia Windows Phone te gaan. De toestel specifieke eigenschappen zorgen er nog eens extra voor dat ik heel blij ben dat Nokia dit toestel op de markt gaat brengen. Dit toestel is echt een absolute alleskunner waar ik in een week tijd ontzettend enthousiast over geworden ben!


Gedeelde vreugd...

Vond je deze post handig, nuttig of interessant? Deel deze post dan met je vrienden:Reacties vanuit de WP7.nl Community

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

mooie, complete review Paul, met duidelijke foto's. 2 duimen omhoog!

Jaap_van_Ekris's Avatar   Jaap_van_Ekris  zegt:

Mooie review Paul,

Wat is jouw indruk van de geluiskwaliteit als MP3-speler?

Jaap

Paul's Avatar   Paul  zegt:

Hoi Jaap.

Ik ben geen audiofiel al vind ik het af en toe wel leuk om naar muziek te luisteren. Ook via de telefoon. Ik ben persoonlijk ook niet iemand die heel erg secuur kan luisteren naar muziek dus ik ben misschien niet degene die hier het beste iets over kan zeggen.

Heb naar een paar nummers geluisterd in combinatie met de Nokia Purity Stereo Headset en ik vond de kwaliteit van de muziek gewoon goed. Niet spectaculair goed, maar zeker ook niet slecht te noemen.

down's Avatar   down  zegt:

Hele mooie review!

Ik kan me ook helemaal vinden in deze review naar 1 week de Lumia 920 te gebruiken.

Iemand al info over whatsapp!?

Jazzamataz's Avatar   Jazzamataz  zegt:

Goede en duidelijke review! Ik zal er eens in mijn hand gaan houden zodra ze beschikbaar zijn.

DriessenbeeR's Avatar   DriessenbeeR  zegt:

Ik heb de Lumia 920 een goede week in bezit. Over de positive punten is al voldoende geschreven, maar er zijn ook kritiekpunten te noemen:
- Hitte van het toestel: Zodra ik een app langer gebruik (3rd party app) wordt mijn telefoon snel ontzettend warm. Beter gezegd: de achterkant rechtsboven. Ik neem aan dat daar de processor zit en dat de software (nog) niet helemaal lekker in elkaar zit. Dit heeft ook als gevolg dat de batterij ontzettend snel leeg is. En hier spreek ik niet alleen over spellen, maar ook over simpele apps zoals nu.nl.
- Bouwkwaliteit. Deze vind ik veel minder als bij mijn Lumia 800. Er zit een klein beetje speling in de behuizing en de achterkant laat zich onder de camera indrukken. Bij de L800 heb ik dit niet meegemaakt. Hier had ik veel meer verwacht resp. geen speling. Als je een beetje meer druk uitoefent en het begint te "kraken", is dat niet echt premium...

Maar naast deze punten ben ik ook erg te spreken over het toestel.

PeterF's Avatar   PeterF  zegt:

Goede review.
Hier wat over 140db recording: http://wmpoweruser.com/video-recordi...oogle-nexus-4/

On a side note: gezien het aanzienlijke aantal Lumia 920 gebruikers, zijn er evt. geïnteresseerden om deel te nemen aan een private beta test voor Weerplaza.nl 2.0 voor WP8? De WP7 versie kan ik vooralsnog zelf testen. Het duurt wel nog even voordat de eerste beta klaar is, maar als je even offline een PM'etje stuurt, voor toegang tot de beta is je primaire live-id nodig en dat wil je niet op het forum hebben! Een tip; wintersport. Alvast bedankt :-)

DriessenbeeR's Avatar   DriessenbeeR  zegt:

En de vibratie is ontzettend luid. Het lijkt wel alsof die niet goed vast zit. Vele L920 gebruikers hebben last van dit probleem (verschillende forums bespreken dit)... Ik ben benieuwd of dit review toestel er ook last van heeft.

Paul's Avatar   Paul  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door DriessenbeeR Bekijk Berichten
En de vibratie is ontzettend luid. Het lijkt wel alsof die niet goed vast zit. Vele L920 gebruikers hebben last van dit probleem (verschillende forums bespreken dit)... Ik ben benieuwd of dit review toestel er ook last van heeft.
Ik heb hier niets van gemerkt. - Geen problemen mee ondervonden.

Het status lampje is iets wat ik inderdaad ook mis op de lumias (800 en 900 hebben hem ook niet).

Verder kan ik niet wachten tot ik een 920 in m'n zak heb zitten... maar dat zal wel ergens half januari worden

Sake's Avatar   Sake  zegt:

Ik zag dat het draadloos-laden-kastje een led heeft.
Misschien dat die het gemis van oplaad-status-ledje kan vervangen?

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Allereerst mijn complimenten Paul, zeer complete review !!

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Geert van der Cruijsen Bekijk Berichten
Het status lampje is iets wat ik inderdaad ook mis op de lumias (800 en 900 hebben hem ook niet).
Tja, die ga ik ook wel missen, met name of ie al helemaal opgeladen is.
En verder ga ik het slider keyboard missen, maar er is stomweg geen een toestel meer die dat heeft, dus ik moet wel een keer over.

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Geert van der Cruijsen Bekijk Berichten
Verder kan ik niet wachten tot ik een 920 in m'n zak heb zitten... maar dat zal wel ergens half januari worden
Daar sluit ik me helemaal bij aan!

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Geert van der Cruijsen Bekijk Berichten
Het status lampje is iets wat ik inderdaad ook mis op de lumias (800 en 900 hebben hem ook niet).

Verder kan ik niet wachten tot ik een 920 in m'n zak heb zitten... maar dat zal wel ergens half januari worden
Ik hoop dat pda shop gelijk heeft 10 januari

Goofman's Avatar   Goofman  zegt:

Het ligt misschien aan mij, maar ik vind de eerste 3 foto's (zoals ze naar voren komen wanneer ik op de screenshots klik) niet echt goed. Ze zijn alle 3 wazig en wat korrelig. Ik wordt er niet bepaald warm van zeg maar ;-)

Paul's Avatar   Paul  zegt:

Ik snap wat je bedoelt Goofman.

Heb de context bij de foto's niet erbij gezet. Let wel: De eerste 2 foto's zijn echt in het Donker genomen (na 17:00 in December). Ik denk rond 17:10 en 17:20.

De derde foto is binnen in een station genomen op een bewegende roltrap :-)

tuur's Avatar   tuur  zegt:

Prima review. Ik zou zeer graag een WP aanschaffen en mijn iP4 weg laten.
DOch ik lees verschillende meningen over de Lumia920 én X8 ivm batterijgebruik. Zo las ik een recent review van de 920 dat de batterij zeer snel leeg loopt en zeer/overdreven warm wordt.
Van de HTC 8X, wat ik wel een mooier toestel vind, lees ik de ene keer een uitstekende batterijduur, de dag daarop dat iemand hem half de namiddag moet bijladen.
Wie kan ik geloven. In de US kan je een toestel dat niet voldoet aan de verwachtingen gewoon terugsturen, in Belgie is dat niet mogelijk en is het aldus een gok.
Paul, nog 1 ding ivm Lumia: ik draag mijn iPhone altijd in voorzak van m'n (jeans)broek. Is dat wel te doen bij dit toestel of heb je dan het zicht van een serieuze plaat in je broek?

wally's Avatar   wally  zegt:

@paul Jouw bestaande Lumia 800 naast de 920 ziet er nog prima uit. Knap hoor.
Dat ding van mij is rijp voor het kerkhof

r2504's Avatar   r2504  zegt:

Er zit zo'n raar randje rond het scherm dat je bij een 800 niet hebt ?

Lijkt wel op een rubber dichting ?

HansZ's Avatar   HansZ  zegt:

Prima review en ook goed dat je nog even extra aandacht geeft aan het feit dat niemand klaagt over het gewicht. Zelf weet ik uit ervaring dat het gewicht geen probleem zal zijn maar in vele reviews en berichten op internet worden teksten letterlijk van elkaar overgenomen om vooral toch maar een minpuntje te kunnen noemen. Is dat niet te vinden dan maken we er gewoon 1. Inmiddels is er ook bij Gsm Arena een zeer uitgebreid review verschenen waarbij de 920 positief wordt beschreven. Natuurlijk, als er echt negatieve zaken zijn dan mag dat best worden gezegd maar muggenziften kan ook.

zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuur Bekijk Berichten
Prima review. Ik zou zeer graag een WP aanschaffen en mijn iP4 weg laten.
DOch ik lees verschillende meningen over de Lumia920 én X8 ivm batterijgebruik. Zo las ik een recent review van de 920 dat de batterij zeer snel leeg loopt en zeer/overdreven warm wordt.
Met de accu zit het wel goed. Bij gemiddeld gebruik haal ik makkelijk het eind van de dag. Meestal heb ik nog 40% over. Dan doe ik wat emailen, SMS, een uur bellen, uurtje angry birds ofzo. Bij weinig gebruik haal ik 2 dagen. Ik heb de telefoon gisteren om 08:00 van de lader gehaald, niet veel gebruikt en nu (om 23:00) nog 23% over. Bij zwaar gebruik haal je het einde van de dag net denk ik. Dat komt bij mij niet vaak voor. Ook wordt de telefoon een beetje warm, maar welke telefoon doet dat niet. Je brandt je vingers er niet aan, dus of dat nou zo'n nadeel is.

Beam79's Avatar   Beam79  zegt:

Uiterlijk & Design
De Nokia Lumia 920 is een grote telefoon. Met het display van 4,5? moet dat ook wel. Dat beteken<B>T</B> echter niet dat het een ?lomp? of een ?log? toestel is

Fsfcyaan52's Avatar   Fsfcyaan52  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuur Bekijk Berichten
Prima review. Ik zou zeer graag een WP aanschaffen en mijn iP4 weg laten.
DOch ik lees verschillende meningen over de Lumia920 én X8 ivm batterijgebruik. Zo las ik een recent review van de 920 dat de batterij zeer snel leeg loopt en zeer/overdreven warm wordt.
Van de HTC 8X, wat ik wel een mooier toestel vind, lees ik de ene keer een uitstekende batterijduur, de dag daarop dat iemand hem half de namiddag moet bijladen.
Wie kan ik geloven. In de US kan je een toestel dat niet voldoet aan de verwachtingen gewoon terugsturen, in Belgie is dat niet mogelijk en is het aldus een gok.
Paul, nog 1 ding ivm Lumia: ik draag mijn iPhone altijd in voorzak van m'n (jeans)broek. Is dat wel te doen bij dit toestel of heb je dan het zicht van een serieuze plaat in je broek?
Ik gebruik de HTC8x nu vier weken. Ik gebruik het toestel dagelijks voor agendabeheer, mail, nieuws / forums lezen en vastleggen van zakelijke ritten (Ritmeter). Ik laad hem in de auto meestal niet op. Ondanks behoorlijk intensief gebruik heeft de batterij 's avonds nog zo'n 20 tot 40% vermogen.

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Mooie review Paul, hoe ziet het "toetsenbord" eruit? Kan hij ook in landshapsmode? Misschien een foto?

Paul's Avatar   Paul  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Beam79 Bekijk Berichten
Uiterlijk & Design
De Nokia Lumia 920 is een grote telefoon. Met het display van 4,5? moet dat ook wel. Dat beteken<B>T</B> echter niet dat het een ?lomp? of een ?log? toestel is
Thanks, gefixed ! :-)

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

@ tauzuz: is echt een hele fijne positieve review ja, je leest het er helemaal niet vanaf dat het een "moetje" was.

i-Collin was (gelukkig) iets positiever, word alleen een beetje moe ondertussen met dat eeuwige vergelijk (met vooral de i-phone 5), voor wat betreft gewicht en de grootte van het toestel.

r2504's Avatar   r2504  zegt:

Op de Tweakers.net review krijgt de 920 alvast een dikke FAIL !

Wederom batterij en camera problemen (geeft me een 800 gevoel).

Lessram's Avatar   Lessram  zegt:

Mooie review. Fijn om foto en video ervaringen te lezen van een gebruiker ipv Nokia zelf (die lees ik toch altijd met een beetje wantrouwen). Wat ik alleen heel jammer vind is dat (op 1 kat foto na maar ook die met veel licht) alle foto's buiten gemaakt zijn. Binnen gemaakte foto's is toch het grote manco van de Lumia 800. Graag zou ik fotos door gebruikers zien, binnen gemaakt waarbij het licht niet optimaal is. (Schermerlicht, 's-avonds met een gloeilamp aan o.i.d.) Of liever nog tijdens een muziek concert

Die Rich Audio Recording tot 140dB klinkt me helemaal als muziek in de oren, ik wist niet eens dat die feature erbij kwam. Als frequent concert ganger probeer ik wel eens wat op te nemen, maar bij de eerste de beste bass tonen is het al niet meer om aan te horen door de vervorming van het geluid, ook met de Lumia 800.

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door truffel Bekijk Berichten
Mooie review Paul, hoe ziet het "toetsenbord" eruit? Kan hij ook in landshapsmode? Misschien een foto?
Daar ben ik, als 7Pro gebruiker, ook heel benieuwd naar.

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tauruz Bekijk Berichten
Vind je... ik vind ze nogal negatief...

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door r2504 Bekijk Berichten
Op de Tweakers.net review krijgt de 920 alvast een dikke FAIL !
Dat was mij gevoel ook na die review.

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door r2504 Bekijk Berichten
Wederom batterij en camera problemen
Daar werd wel erg de nadruk op gelegd, ik hoop dat Nokia daar snel een oplossing voor heeft. Ik hoor daar trouwens weinig over van de 920 gebruikers hier? Wat is jullie ervaring?

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Lessram Bekijk Berichten
Graag zou ik fotos door gebruikers zien, binnen gemaakt waarbij het licht niet optimaal is. (Schermerlicht, 's-avonds met een gloeilamp aan o.i.d.)
Daar ben ik ook benieuwd naar. Want bij Tweakers wordt ook gesproken dat OIS voornamelijk zijn dienst doet bij stillevens buiten. Maar hoe is het met klik-maar-raak binnenshuis? Met name bij slecht verlichte ruimtes? Want dan is de lange sluitertijd net iets wat je niet wil. (Bewogen foto's)

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Lessram Bekijk Berichten
Of liever nog tijdens een muziek concert

Die Rich Audio Recording tot 140dB klinkt me helemaal als muziek in de oren, ik wist niet eens dat die feature erbij kwam. Als frequent concert ganger probeer ik wel eens wat op te nemen, maar bij de eerste de beste bass tonen is het al niet meer om aan te horen door de vervorming van het geluid, ook met de Lumia 800.
Heb je dit filmpje niet gezien?
Nokia Lumia 920 @ Russisch concert [video]
Dat is echt indrukwekkend! Als je dan het geluid hoort van de Nexus 4... dat is wat we gewend waren. Daar is de 920 toch echt top in!

Lessram's Avatar   Lessram  zegt:

Oei.... nu lees ik Tweakers en krijg ik een heel andere "smaak".
- Foto kwaliteit is (door een bug?) toch niet zoals velen hoopten
- Licht correctie bij video is traag. (inderdaad dat valt op in het filmpje op Tweakers)

En juist die 2 dingen (+ geluidsopname) zijn voor mij doorslaggevende punten. Dat de foto kwaliteit een bug is, en software matig op te lossen is.... ja die kennen we al van de Nokia L800. geeft me geen gerust gevoel.

Al met al, voor mij genoeg reden af te stappen van het plan om de L920 meteen op dag 1 te bestellen. Ik kijk het toch even aan tot in ieder geval de foto bug opgelost is. Ik wil niet weer bij een concert naast iemand staan die op een elcheapo Android toestel foto's maakt die zo de één of andere glossy in kunnen. Terwijl ik de (concert)foto's van mijn Lumia800 nog niet eens zelf aan kan zien zonder schaamte. (Daar tegenover geeft de L800 wel erg mooie fotos buiten!!)


@RonH dat Russisch concert klinkt dan misschien prima, maar er zit weinig bass in en qua geluidspieken is de opname van een redelijk veilige afstand. Ik sta bij concerten waar nogal wat bass in zit, en sta eigenlijk altijd vooraan (met vaak de pech de bassboxen pal naast me of, (2 weken geleden in België) letterlijk onder het podium "luchtdrukkend" tegen mijn benen. En dat zijn flink wat dB's (Ja inderdaad groot risico tot tinnitus, oorfluiten)
Dat geluid van de Nexus is inderdaad wat ik herken van de HTC7Pro, en in stuk mindere mate van de Lumia800.

Qua video beelden vind ik beide opnamen niet te vergelijken. De Nexus opnamen lijken me ingezoomd, en de Lumia920 opname niet. Dan is het ook logisch dat de Nexus opnamen er veel minder uit gaan zien.

Jaap_van_Ekris's Avatar   Jaap_van_Ekris  zegt:

Na lang wikken hem toch maar in de pre-order besteld. Het is een bloedmooi device, en ik heb de indruk dat de bugs die Tweakers noemt wel opgelost gaan worden. Op een of andere manier trekt de bedienbaarheid van een telefoon met handschoen wel aan als het in Januari geleverd wordt

Jaap

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

ben ook nog aan het wikken, is toch veel geld uiteindelijk. Maarja, wie weet is hij over een half jaar nog net zo duur, da's altijd de gok. Lees her en der op het internet zowel goede als minder goede dingen over met name de camera, maar dat kan zoals Jaap stelt door een update mss wel tot het verleden gaan horen.

Rood is mooi, maar geel ook wel stiekum. Iemand al een gele hier, die er wat foto's van kan plaatsen (van het toestel dan, niet ermee gemaakte)?

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Als je dan dit filmpje ziet, steekt de Lumia er weer met kop en schouders er bovenuit: Nokia Lumia 920 vs. Apple iPhone 5 Comparison Video Sample - YouTube
(Bron: MobilityMinded)

down's Avatar   down  zegt:

Qua bugs valt het reuze mee!

Vermoeiend dat iedereen toen de iPhone 5 uit kwam zei "hij is niet innovatief genoeg" nu komt Nokia met wat apple had moeten doen en dan is het nog zeuren en klagen bij tweakers.

Ik zou zeggen lees de en kijk de review van de nieuwe Nexus maar eens op Tweakers. ze zijn gewoon Pro android.

down's Avatar   down  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Lessram Bekijk Berichten
Oei.... nu lees ik Tweakers en krijg ik een heel andere "smaak".
- Foto kwaliteit is (door een bug?) toch niet zoals velen hoopten
- Licht correctie bij video is traag. (inderdaad dat valt op in het filmpje op Tweakers)

En juist die 2 dingen (+ geluidsopname) zijn voor mij doorslaggevende punten. Dat de foto kwaliteit een bug is, en software matig op te lossen is.... ja die kennen we al van de Nokia L800. geeft me geen gerust gevoel.

Al met al, voor mij genoeg reden af te stappen van het plan om de L920 meteen op dag 1 te bestellen. Ik kijk het toch even aan tot in ieder geval de foto bug opgelost is. Ik wil niet weer bij een concert naast iemand staan die op een elcheapo Android toestel foto's maakt die zo de één of andere glossy in kunnen. Terwijl ik de (concert)foto's van mijn Lumia800 nog niet eens zelf aan kan zien zonder schaamte. (Daar tegenover geeft de L800 wel erg mooie fotos buiten!!)


@RonH dat Russisch concert klinkt dan misschien prima, maar er zit weinig bass in en qua geluidspieken is de opname van een redelijk veilige afstand. Ik sta bij concerten waar nogal wat bass in zit, en sta eigenlijk altijd vooraan (met vaak de pech de bassboxen pal naast me of, (2 weken geleden in België) letterlijk onder het podium "luchtdrukkend" tegen mijn benen. En dat zijn flink wat dB's (Ja inderdaad groot risico tot tinnitus, oorfluiten)
Dat geluid van de Nexus is inderdaad wat ik herken van de HTC7Pro, en in stuk mindere mate van de Lumia800.

Qua video beelden vind ik beide opnamen niet te vergelijken. De Nexus opnamen lijken me ingezoomd, en de Lumia920 opname niet. Dan is het ook logisch dat de Nexus opnamen er veel minder uit gaan zien.
Nexus heeft een andere lens verhouding dan de L920! waardoor alle andere camera's in telefoon ingezoomd lijken... Dat was al een tijdje duidelijk volgensmij

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Ik bedoelde het geluid! Dat is, zoals bij de meeste huidige toestellen zwaar overstemd

Lessram's Avatar   Lessram  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RonH Bekijk Berichten
Als je dan dit filmpje ziet, steekt de Lumia er weer met kop en schouders er bovenuit: Nokia Lumia 920 vs. Apple iPhone 5 Comparison Video Sample - YouTube
(Bron: MobilityMinded)
Vind ik (jammergenoeg) juist niet. De Lumia920 is oververzadigd qua kleuren. Dat klopt gewoon niet qua weers omstandigheden. Bij dergelijk weer is het grauw kleurloos, en niet zo vol kleuren als op een zonnige dag (wat de Lumia lijkt te laten zien)

Hugo's Avatar   Hugo  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door down Bekijk Berichten
Qua bugs valt het reuze mee!

Vermoeiend dat iedereen toen de iPhone 5 uit kwam zei "hij is niet innovatief genoeg" nu komt Nokia met wat apple had moeten doen en dan is het nog zeuren en klagen bij tweakers.

Ik zou zeggen lees de en kijk de review van de nieuwe Nexus maar eens op Tweakers. ze zijn gewoon Pro android.
De Tweaker lezers/schrijvers zijn vooral techneuten en geeks... dus het verbaast me niet zo, dat ze pro-Android zijn.

JanWP's Avatar   JanWP  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hugo Bekijk Berichten
De Tweaker lezers/schrijvers zijn vooral techneuten en geeks... dus het verbaast me niet zo, dat ze pro-Android zijn.
Hèhè, en hier zitten over het algemeen wp adepten. Ik bewandel nu maar even de gulden middenweg en wacht gewoon een maandje of wat. De camera was voor mij een heel belangrijk punt daar moet ik 100% zekerheid over hebben als ik zo'n 600,- ga besteden (geen kattenpis toch?). Zoniet, dan gaat het feest niet door en blijf ik gewoon nog een jaartje mijn 800 gebruiken. Is ook geen straf!

zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:

Foto's van mij:

Ik vind het niet slecht (klik voor het orgineel).

Pff, je mag maar 4 foto's posten, wat lame.

zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:
zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:


zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:


zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:


zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:


Zie voor mijn review van dit toestel op tweakers:
http://tweakers.net/productreview/67...-920-rood.html

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RonH
Tja, die ga ik ook wel missen, met name of ie al helemaal opgeladen is.
Geen status lampje? Oei dat is voor mij als dove juist heel belangrijk. Als ik thuis kom leg ik mijn toestel altijd op tafel. Het lampje waarschuwd mij wanneer er berichten komen. Ach... heel jammer!

Lessram's Avatar   Lessram  zegt:

Dank voor de binnen- en schemerfoto's!!! Erg mooie kwaliteit. Tweakers overdrijft dus inderdaad. Ik weet dat objectiviteit moeilijk is, maar Tweakers is in dit geval dus BEWUST subjectief. Wel raar, want voorheen waren ze toch redelijk positief over de Lumia. Maar je leest het ook in de Tweakers reacties. Dit is té!

JanWP's Avatar   JanWP  zegt:

@Zonoskar, daar zitten toch wel hele fraaie tussen!. Vooral de katten maar ook de landschappen. Soms overheerst wel een bepaalde kleur, zoals bv het groene grasveld, rechts op een van je foto's. Maar niets dat niet met photoshop kan worden gecorrigeerd, heb ik even uitgeprobeerd. En mooi scherp, behalve die carpaccio maarja dat kan ook aan de omstandigheden hebben gelegen want even later zie ik wat alcoholische? versnaperingen staan.
Dit geeft de burger weer moed!

HansZ's Avatar   HansZ  zegt:

Vreemd van tweakers, het review is er minimaal 1 met een uitermate negatieve insteek en waarschijnlijk van iemand die een ander platform aanhangt, duidelijk te merken aan de benadrukte opmerking: groot en grof. Enkele onvolkomenheden die zeker zullen worden opgelost d.m.v. software updates worden bijzonder sterk onder de aandacht gebracht. Bovendien hebben niet alle toestellen daar last van. Het cijfer 3 sterren wat zij geven is gebaseerd op een toestel met bugs en als deze niet bestonden dan had het 5 sterren gekregen. In een review van GSM Arena komt dit soort zaken helemaal niet naar voren en ook niet in de volgende link van een Nederlands review. Smartphone Review

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door HansZ Bekijk Berichten
Vreemd van tweakers, het review is er minimaal 1 met een uitermate negatieve insteek en waarschijnlijk van iemand die een ander platform aanhangt, duidelijk te merken aan de benadrukte opmerking: groot en grof. Enkele onvolkomenheden die zeker zullen worden opgelost d.m.v. software updates worden bijzonder sterk onder de aandacht gebracht. Bovendien hebben niet alle toestellen daar last van. Het cijfer 3 sterren wat zij geven is gebaseerd op een toestel met bugs en als deze niet bestonden dan had het 5 sterren gekregen. In een review van GSM Arena komt dit soort zaken helemaal niet naar voren en ook niet in de volgende link van een Nederlands review. Smartphone Review
Inderdaad een mooi review daar. Niet agressief en is nuchter (eerlijk).

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Prachtige foto's, net zo goed als met mijn Blackberry 9900.;-)

Paul's Avatar   Paul  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Lessram Bekijk Berichten
Mooie review. Fijn om foto en video ervaringen te lezen van een gebruiker ipv Nokia zelf (die lees ik toch altijd met een beetje wantrouwen). Wat ik alleen heel jammer vind is dat (op 1 kat foto na maar ook die met veel licht) alle foto's buiten gemaakt zijn.
@Lessram - De binnenfoto van de kat is gemaakt in een grote woonkamer. 's avonds met eerlijk waar wat sfeerverlichting en een tv aan. Het was in de woonkamer echt zoals een woonkamer in een winteravond in een doorsnee Nederlands huishouden is. Rolluiken dicht en 2 lampjes en de TV aan.

Als je wist hoe donker het in de woonkamer was toen deze foto gemaakt werd zou je je ontzettend verbazen. 100% zeker weten. De rest van de foto's (ook buiten) zijn vorige week gemaakt bijna allemaal na 17:00. Dan is het dus al bijna donker.. En dan toch nog dit resultaat van de foto.
Ik zal eens een vergelijking maken van een foto met de Lumia 800 (zonder flits) van de kat en de Lumia 920 zonder flits. Dan denk ik dat je het grote verschil pas echt ziet.

Paul's Avatar   Paul  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zonoskar Bekijk Berichten
Pff, je mag maar 4 foto's posten, wat lame.
Is een standaardinstelling - Gaan we even kijken of we dat kunnen aanpassen. Niet onze bedoeling. Ik zou het juist cool vinden als mensen veel foto's plaatsen!

wally's Avatar   wally  zegt:

Als ik her en der de reacties lees komt het bij mij over als dat mensen een 'dure', in dit geval Lumia 920 telefoon kopen. Afgaande op reviews en andere input maar niet zelf eerst de telefoon uitproberen bij de winkel, kennissen of vrienden. Kortom op dag 1 via internet bestellen en maar hopen of de E 600 gerechtvaardigd is.

Lijkt dit maar? Of ben ik een van de weinige die winkels en bekende afstruint t.b.v. eigen ervaring?

Lessram's Avatar   Lessram  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door wally Bekijk Berichten
Als ik her en der de reacties lees komt het bij mij over als dat mensen een 'dure', in dit geval Lumia 920 telefoon kopen. Afgaande op reviews en andere input maar niet zelf eerst de telefoon uitproberen bij de winkel, kennissen of vrienden. Kortom op dag 1 via internet bestellen en maar hopen of de E 600 gerechtvaardigd is.

Lijkt dit maar? Of ben ik een van de weinige die winkels en bekende afstruint t.b.v. eigen ervaring?
Nee hoor, maar met reviews lezen kom ik in een uur meer te weten over details dan wanneer ik alleen in de winkel zo'n ding aan een ketting mag vasthouden. Ik kan daar geen fotos maken in het duister, geen geluid opnemen met veel dB, en specificaties komen niet verder dan 8 regels op een kaartje ernaast.
Nadat ik online veel gelezen heb, en ook nogeens weet wat hij het goedkoopst is, ga ik net als jij voelen in de winkel....

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Ik sluit me helemaal aan bij Lessram. In een winkel (waar hij voorlopig nog niet ligt!) staan ze vaak uit, en kun je hem alleen even voelen, meer niet. Als je rond leest en kijkt, kom je veel meer te weten. kijk bv naar de foto's in deze review en het draadje, of de vele vergelijkingsfilmpjes die rond gaan. Daar heb je veel meer aan. Ook voor mij is €600,00 een groot struikelblok, die ik niet zomaar uitgeef!

wally's Avatar   wally  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RonH Bekijk Berichten
Ik sluit me helemaal aan bij Lessram. In een winkel (waar hij voorlopig nog niet ligt!) staan ze vaak uit, en kun je hem alleen even voelen, meer niet. Als je rond leest en kijkt, kom je veel meer te weten. kijk bv naar de foto's in deze review en het draadje, of de vele vergelijkingsfilmpjes die rond gaan. Daar heb je veel meer aan. Ook voor mij is €600,00 een groot struikelblok, die ik niet zomaar uitgeef!
Het is vanzelfsprekend niet persoonlijk, het valt me gewoon erg op dat kopen op dag 1 zonder praktijkervaring de algemene tendens is of aan het worden is. Goed voorbeeld de Lumia 920 of iPhone.

Via het internet kom je mijns inziens niet veel 'meer' gerichter te weten. Het is allemaal te persoonlijk en dat is ook meer dan logisch. Een goed voorbeeld hierbij is de Lumia 920 recensie van Tweakers.net.

Vaak refereert men aan het feit dat een toestel uit het middensegment veel minder is dan een toestel uit het hogere segment. En je beter even kunt door sparen om een duurder exemplaar te kunnen kopen. Wat opzich logisch is maar wie zegt dat je daar naar opzoek bent? Wil ik wil een groot, beeld met allerlei toeters en bellen. Of is in verband met omstandigheden een wat meer fragiel apparaat niet beter?

Komt bij dat 80% van de functies en opties door een doorsnee gebruiker niet of niet frequent gebruikt wordt. Totaal overbodig en dan ook de forste investering.

Uiteraard kun je deze persoonlijke invloed er deels uitfilteren. Feit blijft dat je met het persoonlijk uitproberen het meeste te weten komt.

Het internet om te signaleren dat een toestel er is (komt), de winkel om te kijken of het wat is, de kennisen en vrienden om te ervaren of het echt wat is voor jezelf. Althans dat is mijn werkwijze.

aevries's Avatar   aevries  zegt:

Om eerlijk te zijn, heb de TITAN blind gekocht nav een review op PI. Heb de tel nu 1.5 jaar en nooit spijt gehad.

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

Denk ook dat het zo werkt in het leven, heb destijds mijn omnia ook zo gekocht, zonder hem gezien te hebben of wat dan ook.
Als ik de reviews van Paul en zonoskar lees, heb ik meer aan met de praktijkfoto's, dan dat ik bij een shop een uur met een tel in mijn hand sta. En dan zit er ook nog zo een klote piepding op, wat bij mij meestal los gaat....
Sent from my OMNIA7 using Board Express

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Maar als er iemand in (de buurt van) Den Bosch is met een Lumia 920, laat het mij even weten... Want ik wil het toestel toch nu wel eens live zien en voelen!!

aevries's Avatar   aevries  zegt:

Dit roept om borrel. Waar en wanneer?

wally's Avatar   wally  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door the ozzynator Bekijk Berichten
Denk ook dat het zo werkt in het leven, heb destijds mijn omnia ook zo gekocht, zonder hem gezien te hebben of wat dan ook.
Als ik de reviews van Paul en zonoskar lees, heb ik meer aan met de praktijkfoto's, dan dat ik bij een shop een uur met een tel in mijn hand sta. En dan zit er ook nog zo een klote piepding op, wat bij mij meestal los gaat....
Sent from my OMNIA7 using Board Express
Blijkbaar dat velen er zo over denken.
Wel een beetje raar in deze tijd.

Afijn, dat is het voordeel van een vrije keuze.
Als je dat op die manier wilt, dan is er daar een mogelijkheid voor. Prima.

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

Hoezo bedoeld u, in deze tijd?
Sent from my OMNIA7 using Board Express

wally's Avatar   wally  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door the ozzynator Bekijk Berichten
Hoezo bedoeld u, in deze tijd?
Sent from my OMNIA7 using Board Express
Economische recessie

JWS's Avatar   JWS  zegt:

Als iedereen gaat wachten tot mensen in hun omgeving een bijv. Nokia 920 in hun bezit hebben dan moeten wij met z'n allen wel erg lang wachten, in een winkel wordt je ook niet veel wijzer, je kunt hem daar vasthouden en als je geluk hebt gaat hij nog aan ook en kun jer er een beetje mee spelen maar dat is het ook wel. Ik denk dat zo'n uitstekende review zo als bovenstaande veel meer een indruk geeft wat het toestel allemaal kan. Natuurlijk is 600 euro veel geld maar dat bepaal je zelf of je dat er voor over hebt, en om dat te bepalen heb je zeker zulke reviews nodig.

Ik heb zelf de rode besteld bij de Phone House maar misschien wijzig ik dat nog in de gele, ik ben al die zwarte telefoons zo zat.

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

Nou Wally, in mijn optiek slaat dat ook nergens op natuurlijk, want als je het toestel eerst uitgebreid bij vrienden hebt gezien en vast gehad, is het een kleinere uitgave? Dan blijft het een duur toestel volgens mij.
Overigens ben ik ook van mening, dat als je een vaste baan hebt met een normaal inkomen en een normaal uitgave patroon (dus geen 2 hypotheken en dergelijke fratsen) dat er dan helemaal geen crisis is. Zou ik in ieder geval niet zeggen als ik op een gemiddelde zaterdag middag in Heerlen centrum ben, zou best 1% van de omzet van de mm willen krijgen....
Maar goed, is zoals u stelt ieders keuze.
Sent from my OMNIA7 using Board Express

Aeneas1966's Avatar   Aeneas1966  zegt:

Ik ben inmiddels iets meer dan een maand in het bezit van mijn Lumia 920.
Hoewel ik erg te spreken ben over de GUI en de features van de telefoon, wil ik toch 2 minpuntjes benoemen, omdat ze me zo nu en dan knettergek maken.

1. Batterij verbruik
Wanneer de 3G dekking niet optimaal is, maar vooral wanneer ik langere tijd gebruik maak van WhatsApp of Kik, kan het snel gaan. Bij WhatsApp 40% batterij in 20 a 30 minuten!
Echte chatsessies kun je dus maar beter achterwege laten.

2. Notificaties
Het gebeurt regelmatig dat ik berichtjes binnen zie komen, maar vervolgens in de app soms best lang moet wachten voor ik ze daar kan lezen. Dit gebeurt meer in WhatsApp dan in Kik, maar bij beiden heb ik er last van.

Ik vermoed dat beide problemen worden veroorzaakt doordat de apps nog niet "native WP8" zijn. Hopelijk wordt het dan ook snel beter...

Een paar dingen die ik jammer vind, maar waar wellicht ook nog iets voor komt:

- Geen taskmanager
Windows 8 heeft een heel mooie taskmanager. Ik had gehoopt een vergelijkbare op Windows Phone 8 te zien. Zo zou het fijn zijn als je hier ook het CPU gebruik, batterij verbruik (per task) en dataverbruik zou kunnen zien
- Geen picture password
Leuke feature, ook weer van Windows 8, die ik eigenlijk ook op WP8 had verwacht.
- Geen Bejeweled Blitz
Ach, ieder zo z'n verslaving

Al met al, erg benieuwd naar komende updates!

RonH's Avatar   RonH  zegt:

De minpunten die je beschrijft bij Batterijverbruik en Notifications hebben echt te maken met de slecht geschreven app van WhatsApp. Daar heb ik als WP7.5 gebuiker ook last van, Whatsapp is echt een stroomvreter m.n. als het bereik minder is. En notifications krijg ik soms bijna een half uur later als ik de app niet open heb staan.

Jaap_van_Ekris's Avatar   Jaap_van_Ekris  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door wally Bekijk Berichten
Als ik her en der de reacties lees komt het bij mij over als dat mensen een 'dure', in dit geval Lumia 920 telefoon kopen. Afgaande op reviews en andere input maar niet zelf eerst de telefoon uitproberen bij de winkel, kennissen of vrienden. Kortom op dag 1 via internet bestellen en maar hopen of de E 600 gerechtvaardigd is.
In een winkel doe je ook niet alles. Doe je eigenlijk zeker niet alles. Luisteren hoe goed je eigen muziek op het device klinkt bijvoorbeeld. Of zelf foto's maken in het donker. En eens echt mee bellen om handligging en bereik te testen. En er eens een dag mee in je broekzak lopen (zeker als je de winkel wilt uitlopen wordt men zenuwachtig).

Ik heb hem bij Coolblue besteld en als hij niet bevalt gaat hij gewoon terug. Ik mag hem toch 7 dagen proberen...

Jaap

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RonH Bekijk Berichten
De minpunten die je beschrijft bij Batterijverbruik en Notifications hebben echt te maken met de slecht geschreven app van WhatsApp. Daar heb ik als WP7.5 gebuiker ook last van, Whatsapp is echt een stroomvreter m.n. als het bereik minder is. En notifications krijg ik soms bijna een half uur later als ik de app niet open heb staan.
Mee eens...
Ik heb WhatsApp nu sinds de laatste update van een week geleden ofzo (2.8.8) er maar weer eens opgezet om te proberen en batterij gaat nog maar half zo lang mee bijna, en dan gebruik ik WhatsApp nog niet eens...
Normaal meer dan 36u op een lading, nu haal ik de dag weer maar net
Met KIK nooit last van gehad.
En die rottige muziek-hack van WhatsApp heb ik het ook mee gehad. Elke keer als ik de app opstart ben ik mijn muziek kwijt, en da's echt gruwelijk irritant. En die hufters hebben officieel laten weten die klote hack er in te laten zitten...
Waarmee ze dus impliciet toegeven geen deugdelijke push service te hebben conform het WP platform.

App gaat er vandaag nog af...

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RonH Bekijk Berichten
De minpunten die je beschrijft bij Batterijverbruik en Notifications hebben echt te maken met de slecht geschreven app van WhatsApp. Daar heb ik als WP7.5 gebuiker ook last van, Whatsapp is echt een stroomvreter m.n. als het bereik minder is. En notifications krijg ik soms bijna een half uur later als ik de app niet open heb staan.
Whatsapp is zeker bekend als stroomvreter. (maakt niet uit hoe sterk de signaal is). Op mijn Blackberry net zo en daarom sluit ik na chat de app ook altijd af. Dat scheelt enorm. Het ligt zeker niet aan de toestellen.

wally's Avatar   wally  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door the ozzynator Bekijk Berichten
Nou Wally, in mijn optiek slaat dat ook nergens op natuurlijk, want als je het toestel eerst uitgebreid bij vrienden hebt gezien en vast gehad, is het een kleinere uitgave? Dan blijft het een duur toestel volgens mij.
De uitgave blijft vanzelfsprekend hetzelfde.
Het gaat erom hoe je met uitgaven omgaat.

Zeuren dat alles duurder wordt. Niet meer te betalen is.
Angst om baan te verliezen. Geen buffer hebben, niet weten hoe je het in de toekomst moet gaan redden.

Om vervolgens wel op de eerste dag zonder praktijk ervaring de laatste iPhone, iPad tablet en ook nog eens een Lumia 920 aan te schaffen.

Het lijkt de algemene tendens in Nederland, zeker wat ik in mijn omgeving hoor.
Dat is wat ik wil aangeven. Niets op individueel gebied of persoonlijk.

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

oke, zo had ik het niet gelezen.

Maar is ook zo, maar ik ben gelukkig nog zo op gevoed, dat ik eerst geld moet hebben voordat ik iets kan kopen. Dat lenen alleen voor een hypotheek is en de rest eerst gespaard/over gehouden moet worden.

wally's Avatar   wally  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door JWS Bekijk Berichten
Als iedereen gaat wachten tot mensen in hun omgeving een bijv. Nokia 920 in hun bezit hebben dan moeten wij met z'n allen wel erg lang wachten.
Zoekt en gij zult vinden.
Via via heeft er altijd wel iemand net die Lumia 920 die jij graag in de praktijk wilt zien.

Zelf ben ik nogal op pad voor m'n werk.
Heb de laatste generatie Nokia's meermaals van diverse Duitse collegae getest.
Gaanderweg de pauze's heb ik ze toch al wel wat uurtjes in mijn handen gehad.

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door wally Bekijk Berichten
Zoekt en gij zult vinden.
Via via heeft er altijd wel iemand net die Lumia 920 die jij graag in de praktijk wilt zien.
Ik heb anders nog weinig reacties op mijn verzoek op de vorige pagina!

HansZ's Avatar   HansZ  zegt:

Van Whats App zit een nieuwe versie aan te komen voor WP8 en er wordt gezegd: 6x sneller dan de laatste versie.

zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RonH Bekijk Berichten
Ik heb anders nog weinig reacties op mijn verzoek op de vorige pagina!
Als je een keer in de buurt van Eindhoven bent mag je die van mij vasthouden.

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zonoskar Bekijk Berichten
Als je een keer in de buurt van Eindhoven bent mag je die van mij vasthouden.
Als ik die kant op moet, laat ik het je zeker weten! Thanx!

Mark's Avatar   Mark  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zonoskar Bekijk Berichten
Als je een keer in de buurt van Eindhoven bent mag je die van mij vasthouden.
Ik wou eerst zeggen... #neelaatmaar. Ook uit Zon ?

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

nee jaap zelfs 14 dagen en het lukte mij om na 3 weken een toestel terug te sturen ze doen daar niet zo moeilijk.

wally's Avatar   wally  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door HansZ Bekijk Berichten
Van Whats App zit een nieuwe versie aan te komen voor WP8 en er wordt gezegd: 6x sneller dan de laatste versie.
Ik vermoed dat 6x sneller fabrieksspecificaties zijn, want 6 maal is wel erg veel.
Ik reken op dubbele effectieve snelheid en lees het als tot 6x sneller.
(Net als de bekende reclameleuzen)

Hopelijk komt de Whatsapp voor Windows Phone 8 ook met een back-up optie net als Android etc.

zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mark Bekijk Berichten
Ik wou eerst zeggen... #neelaatmaar. Ook uit Zon ?
Veldhoven.

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door wally Bekijk Berichten
Ik vermoed dat 6x sneller fabrieksspecificaties zijn, want 6 maal is wel erg veel...
Ik gok dat ze bedoelen dat Windows Phone 8 zelf gewoon 6x sneller is (want dat is het) en dan is dit NIET de verdienste van WhatsApp (wat natuurlijk ook al erg onwaarschijnlijk zou zijn van dat stelletjes prutsers).

FF on topic: de review foto's van Paul zijn misschien wel de besten out there, want die laten heel goed zien hoe hard die glans is van de rode, witte en gele versies... Ik weet het nu zeker; dat wil ik niet.
Blijven dus over de zwarte, de grijze en de cyaan versie van onze oosterburen. Gaat dus een lange wacht worden op 'mijn' Lumia 920 vrees ik, want zwart is niet bepaald favoriet...

Paul's Avatar   Paul  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Marco Bekijk Berichten
FF on topic: de review foto's van Paul zijn misschien wel de besten out there, want die laten heel goed zien hoe hard die glans is van de rode, witte en gele versies... Ik weet het nu zeker; dat wil ik niet.
Bedankt - Ben trots dat ik zo'n commentaar krijg van een profi op het gebiedt van camera-technieken :-)

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

kreeg ook bij het zien van de rode een flashback naar 2002 (of 2003), toen mijn zoontje zijn "My first Sony" cassette speler met microfoon kreeg.

In de winkel een witte gezien, die was nog enigszins te doen, maar rood, nee.
Sent from my Windows 8 device using Board Express

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door the ozzynator Bekijk Berichten
kreeg ook bij het zien van de rode een flashback naar 2002 (of 2003), toen mijn zoontje zijn "My first Sony" cassette speler met microfoon kreeg.

In de winkel een witte gezien, die was nog enigszins te doen, maar rood, nee.
Sent from my Windows 8 device using Board Express
Geef mij maar koel en zakelijk ( zwart ) ziet er toch veel professioneler en tijdloos uit.

Srbinyu's Avatar   Srbinyu  zegt:

http://www.mobielbereikbaar.nl/product/nokia-behuizing-grey-origineel-nokia-lumia-920

http://www.mobielbereikbaar.nl/product/nokia-micro-sim-card-holder-matte-grey-origineel-nokia-lumia-920

kwam dit bij toeval tegen dan kan je hem toch nog redelijk goedkoop grijs maken!

PeterF's Avatar   PeterF  zegt:

Bij Phoneshop.nl hebben ze zojuist de rode 920 binnengekregen, maar voor 685,95 (ipv 599) krijg je niet eens zo'n gratis oplader van Nokia aangezien ze geen verkooppartner zijn.

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Poeh, da's wel heel erg aan de prijs, en dan nog niet eens een gratis oplader a 7 tientjes!

Maar het goede bericht is dat ze nu dan toch wel leverbaar worden! Hopelijk kan ik over 3 dagen de mijne in ontvangst nemen: pdashop houdt nog steeds vast aan de 10e.

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door PeterF Bekijk Berichten
Bij Phoneshop.nl hebben ze zojuist de rode 920 binnengekregen, maar voor 685,95 (ipv 599) krijg je niet eens zo'n gratis oplader van Nokia aangezien ze geen verkooppartner zijn.
Phoneshop.nl zijn een stelletje oplichters

Coolblue PDA Shop houd inderdaad de datum van 10-1- aan hoop dat de laatste update er ook in zit.

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door huismeester Bekijk Berichten
...hoop dat de laatste update er ook in zit.
Dat is ijdele hoop, ben ik bang. Het is duidelijk geventileerd op het internet dat eerst de US en Canada aan de beurt zouden komen, en pas begin februari de rest van de wereld. Dus ga er maar niet vanuit dat de laatste update aanwezig is.

Zie: US and Canada: Update your Nokia Lumia 920 & Lumia 820 – Nokia Conversations : the official Nokia blog
Together with Microsoft, we aim at beginning to deliver these updates to other markets in early February 2013.

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RonH Bekijk Berichten
Dat is ijdele hoop, ben ik bang. Het is duidelijk geventileerd op het internet dat eerst de US en Canada aan de beurt zouden komen, en pas begin februari de rest van de wereld. Dus ga er maar niet vanuit dat de laatste update aanwezig is.

Zie: US and Canada: Update your Nokia Lumia 920 & Lumia 820 – Nokia Conversations : the official Nokia blog
Je hebt gelijk maar hoop doet leven zullen we maar zeggen
Ik heb in ieder geval een mail van pda shop gehad dat mijn bestelling op donderdag 10-1 geleverd wordt nou nog de volledige medewerking van nokia nederland.
Trouwens ik kan met de beste wil van de wereld geen adres vinden waar het formulier en de kopie van de aankoop bon naartoe gestuurd moeten worden voor de gratis wireless oplader. Weet jij het misschien?

tauruz's Avatar   tauruz  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door huismeester Bekijk Berichten
Trouwens ik kan met de beste wil van de wereld geen adres vinden waar het formulier en de kopie van de aankoop bon naartoe gestuurd moeten worden voor de gratis wireless oplader. Weet jij het misschien?
Gratis Oplader voorwaarden

Nokia oplader actie
Postbus 33
3454 ZG De Meern

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door huismeester Bekijk Berichten
Je hebt gelijk maar hoop doet leven zullen we maar zeggen
Ik heb in ieder geval een mail van pda shop gehad dat mijn bestelling op donderdag 10-1 geleverd wordt nou nog de volledige medewerking van nokia nederland.
Trouwens ik kan met de beste wil van de wereld geen adres vinden waar het formulier en de kopie van de aankoop bon naartoe gestuurd moeten worden voor de gratis wireless oplader. Weet jij het misschien?
Je hebt al een mail van pdashop gehad! wanneer had je hem besteld? ik op 8 dec. maar heb nog geen mail gehad.

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door huismeester Bekijk Berichten
Ik heb in ieder geval een mail van pda shop gehad dat mijn bestelling op donderdag 10-1 geleverd wordt...
Ik heb ook (nog?) geen mail mogen ontvangen...
En ik heb hem 12-12-12 besteld. Bij Mijn Coolblue staat nog wel dat ie 10 januari wordt afgeleverd...

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door RonH Bekijk Berichten
Ik heb ook (nog?) geen mail mogen ontvangen...
En ik heb hem 12-12-12 besteld. Bij Mijn Coolblue staat nog wel dat ie 10 januari wordt afgeleverd...
Bij mij ook. Ik heb een mailtje gestuurd met de vraag of hij echt as. donderdag geleverd zou worden maar nog geen reactie ontvangen.

PeterF's Avatar   PeterF  zegt:

Phonehouse in Leiden hangt vandaag posters op van de 920 en verwacht ze deze of uiterlijk volgende week. Ik heb daar een reservering lopen dus hopelijk krijgt iedereen die zich bij hun heeft ingeschreven binnenkort een belletje!

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door truffel Bekijk Berichten
Je hebt al een mail van pdashop gehad! wanneer had je hem besteld? ik op 8 dec. maar heb nog geen mail gehad.
Ik heb hem op 27 november besteld

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tauruz Bekijk Berichten
Gratis Oplader voorwaarden

Nokia oplader actie
Postbus 33
3454 ZG De Meern
Bedankt voor de service

Ane Lenstra's Avatar   Ane Lenstra  zegt:

Telefoon afgelopen donderdag besteld, hopelijk komt hij 10-1 binnen. Ook Pdashop.

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Ane Lenstra Bekijk Berichten
Telefoon afgelopen donderdag besteld, hopelijk komt hij 10-1 binnen. Ook Pdashop.
Het gaat op volgorde van de pre orders volgens een medewerker van de pda shop dus mensen die vanaf 29 november hebben besteld zullen het eerst aan de beurt komen legt uiteraard aan hoeveel toestellen ze binnen krijgen.

Ane Lenstra's Avatar   Ane Lenstra  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door huismeester Bekijk Berichten
Het gaat op volgorde van de pre orders volgens een medewerker van de pda shop dus mensen die vanaf 29 november hebben besteld zullen het eerst aan de beurt komen legt uiteraard aan hoeveel toestellen ze binnen krijgen.
De verwachte leverdatum staat nu nog op 10-01-2013. Dus ik neem aan dat men genoeg binnenkrijgt om de huidige orders op tijd te versturen.

PeterF's Avatar   PeterF  zegt:

Afhankelijk van de kleur kan het volgende week worden voor de laatbestellers. Behoorlijk wat pre-orders.

Hopelijk lossen ze de random lockups binnenkort op, bij schoonmoeder in Italië loopt de 920 om de paar dagen vast en mag ze de volume-down en power knop 10 seconden vasthouden en daarna de tijd weer correct instellen. Niet echt een mooie eerste kennismaking met het Windows Phone platform.

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

Vergeet het maar 10-1- net een mail gehad van pda shop wordt op z,n vroegst 17-1 wat een vreselijk beleid daar bij nokia ik denk erover om de bestelling af te zeggen ik laat me niet aan het lijntje houden tegen de tijd dat dit toestel eindelijk in nederland is is het al redelijk verouderd. Ze gaan trouwens op datum van pre order leveren dus mensen die hem nu pas hebben besteld kunnen misschien nog langer wachten volgens de verkoper die ik gesproken heb is er een kans dat de voorraad ook beperkt zal zijn.

zie inhoud van mail van 9-1

"Onlangs heeft u een pre-order geplaatst voor de Nokia Lumia 920. Helaas is de levering van de toestellen vertraagd. Wij verwachten begin volgende week de eerste levering binnen te krijgen.

Uitlevering Nokia Lumia 920
De vraag naar de Lumia 920 overtrof alle verwachtingen en helaas krijgen we niet genoeg toestellen binnen om alle pre-orders uit te kunnen leveren. Alle pre-orders worden op volgorde van bestelling afgehandeld.

Draadloze lader + speaker-actie
Ook bestellingen die later worden verzonden ontvangen de gratis draadloze lader. Deze bestellingen doen ook mee met de verloting van de draadloze speaker.

We doen ons uiterste best om de resterende bestellingen zo snel mogelijk te verzenden. De datum op onze website houden we zo actueel mogelijk. Heeft u in de tussentijd nog vragen? De Coolblue Klantenservice staat voor u klaar."

Met vriendelijke groet,
Coolblue

PeterF's Avatar   PeterF  zegt:

een week meer of minder maakt nu toch niet meer uit, maar inderdaad het gevoel is begrijpelijk, ze moesten het eens wagen om Sinterklaas naar een week later op te schuiven daags voor aanvang :-)

Bertil's Avatar   Bertil  zegt:

Donderdag de witte 920 bij Bol.com besteld, gistermiddag binnen. Eerste indruk: wauw! gewoon wauw!!!
Dadelijk even m'n simkaart laten verknippen naar micro sim.

Jadego's Avatar   Jadego  zegt:

Sinds afgelopen dinsdag de zwarte op zak. Ik liep in Eindhoven zo de KPN winkel in en uit, ze hadden net weer een nieuwe vracht binnen.
Geweldig toestel, een verademing in tegenstelling tot mijn oude Galaxy S!
Sent from my Nokia Lumia 920 using Board Express

OABsoftware's Avatar   OABsoftware  zegt:

Nog even (uit eigen ervaring) over de camera van de 920.
Video's zijn goed. De optische beeldstabilisator is duidelijk te merken: de opnamen hebben veel minder last van kleine schokjes, die je op video's van andere smartphones wel altijd ziet.
Foto's gemaakt bij weinig licht zijn bij de 920 zeker beter dan bij andere smartphones. Een klein beetje kunstmatig ook wel; maar er is veel op te zien.
Foto's gemaakt bij goed licht zijn "wazig", niet scherp; er is niet veel detail op te zien. Ik heb inmiddels de "portico" update geïnstalleerd (versie 1232.5951.1249.1002), maar die lost dit probleem dus niet op (in ieder geval niet voldoende).

Al met al ben ik toch wel teleurgesteld in de camera, vooral omdat ik de meeste foto's buiten (en dus bij goed licht) maak...

Willem Evenhuis's Avatar   Willem Evenhuis  zegt:

Bedankt voor deze review. Leuk gedaan.

Van alle foto's vond ik de esprit het meest overtuigend. De andere foto's zijn wat korrelig. Klopt dat?

Kun je ook een review maken over de ervaringen van de software. Ik ben nieuwsgierig of wij in Nederland van windows 8 ook alle features krijgen die in de Engelse versie zit, zoals local scout, tell mee, spraakherkenning. Ook wil ik weten of er een talenpakket nederlands is voor de Lumia voor de software, media applicatie en spraakherkenning. Dit was bij Mango niet het geval, terwijl het wel op de nederlandse specificatielijst stond.

Ik vind het goed om te horen dat zo'n draadloze lader mitsen en maren kent. Wel goed om te weten dat een chargingpad maar tot 90% laadt. Dat vindt ik een significant verschil. Heeft dat te maakt met het laadvermogen of is het een ingebouden beveliging om de batterijduur te verlengen?

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

@ Willem Evenhuis volgens mij was het dat met de draadloze oplader snelheid van het opladen t.o.v. de usb oplader 90% is maar dat kan ik mis hebben. Ik merk er niks bij mij laad hij 100% op en ook aardig snel.

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Hier mijn foto's van vanmiddag.
Bijlage 480 en Bijlage 481

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

@ truffel die rechter foto is scherp maar de linker toch niet helemaal wij noemde dat in de fotografie ( wollig) net buiten de scherpte.

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door huismeester Bekijk Berichten
@ truffel die rechter foto is scherp maar de linker toch niet helemaal wij noemde dat in de fotografie ( wollig) net buiten de scherpte.
de linkerfoto is gezoomd.

MichelNH's Avatar   MichelNH  zegt:

Ik heb van de week m'n Lumia 920 binnen gekregen en het toestel voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Jammer vind ik het nog steeds dat ik geen beveiligde office bestanden kan openen, laat staan bewerken ... beveiligen en terug mailen.

Daarnaast heb ik nog een vraag over de datum- en tijdinstelling, deze gaat namelijk bij gebruik tot geheel lege batterij terug naar 1 september 2012 en komt niet meer automatisch terug tot de juiste datum- en tijdinstelling. Best lastig omdat handmatig weer in te stellen. Heb ik wat verkeerd ingesteld? Ik heb de tijdzone gewoon op Amsterdam ingesteld en had er met mijn HTC 7 Trophy nooit last van. Ja, ik gebruik m'n pda's intensief en zeker bij beurzen gaat de batterij tot aan het gaatje!

Wat bij mij ook gebeurd is dat het laden van sites via wifi met de Lumia 920 veel langer duurt als bij m'n HTC 7 Trophy; Bij 3G is de Lumia 920 overigens weer sneller, zelfs gaat dit bij de Lumia 920 sneller als over het wifi netwerk. Graag zou ik ook dit probleem verhelpen; Weet iemand hoe?

Hopelijk kan iemand mij helpen om wat aan de instellingen te doen.

Alvast bedankt,
Michel.

truffel's Avatar   truffel  zegt:

Heeft de Lumia een prullenbak en hoe bereik ik die?
Sent from my RM-821_eu_netherlands_315 using Board Express

aevries's Avatar   aevries  zegt:

@michel, het verhaal omtrent 3G en WIFI is ook het geval op mijn TITAN. Ik heb het geaccepteerd. Heb je dit trouwens alleen thuis of ook op andere stations. Het kan natuurlijk ook aan je router liggen.

@truffel, geen enkele WM en WP tel heeft dit, sorry.

MichelNH's Avatar   MichelNH  zegt:

@aevries; Dank je voor je snelle reactie. Ik heb het wifi-snelheidsprobleem zowel thuis, op het werk als in het hotel waar ik afgelopen week zat. En nee, ik kan dit niet accepteren daar m'n 2 jaar oude HTC 7 Trophy met WP 7.8 dit probleem niet en nooit heeft gehad. Verder wordt het een dure oplossing als ik Youtube, radio of uitzending gemist alleen maar via 3G c.q. 4G kan bereiken, dan kom ik niet uit met de 2G maandelijks. Natuurlijk kan ik dat dan allemaal nog wel bekijken/belauisteren op m'n HTC 7 Trophy, echter deze zou als backup dienen en niet als hoofd-pda. Ben trouwens zeer te spreken over de update naar 7.8 op dit toestel. Ik hoop dat de Lumia 920 wat dit aangaat net zo smooth gaat lopen, want ik ben verder een uitermate tevreden WP gebruiker.

Ik hoop nog wel op een aantal verbeteringen, maar misschien zijn deze al wel te realiseren:
- VPN verbinding met onze HP server,
- Openen, bewerken en opslaan van beveiligde Office bestanden (m.n. Word en Excel),
- Verbeteringen aan de Outlook agenda, w.o. meer afspraken weergeven in de livetile, weeknummers, e.d.

Ik wil niet negatief overkomen, daar met WP al veel meer kan als met andere OSen, echter met deze verbeteringen zou ik de Lumia 920 een nog ultiemere werk-pda vinden!

truffel's Avatar   truffel  zegt:

@adevries, dan kan ik aannemen dat als je een bestand weggooit die ook weg is dus niet meer op de Lumia zit?
Sent from my RM-821_eu_netherlands_315 using Board Express

MichelNH's Avatar   MichelNH  zegt:

Heb vandaag voor het eerst muziek geluisterd op m'n lumia 920 en gewoon via de ingebouwde speakers "wowww wat een goed geluid komt er uit". Ook een beetje geëxperimenteerd met Nokia music en het creëren van eigen mixen "gewoon ontzettend gaaf"!!!
Nu nog de draadloze reciever bestellen en dan af laten spelen over m'n installatie, helemaal top.
Ik kan niet anders zeggen dan dat Nokia goed bezig is en zie het automatisch datum/tijd ook wel opgelost worden; Heb de vraag bij de Nokia helpdesk neergelegd, maar eerlijk wordt steeds blijer van de 920 ... dus dat andere al bijna vergeten!

(108) reacties | Plaats een reactie
Nog geen lid van het WP7.nl Forum? Registreer nu gratis!