WP7.8 versus WP8 feature vergelijk lekt uit via Nokia

In Frankrijk is een intern document van Nokia uitgelekt waarop ze de features van Windows Phone 8 en 7.8 naast elkaar hebben gezet in een vergelijkingstabel; waarschijnlijk voor het verkopend personeel straks om de verschillen te kunnen uitleggen. Als je zit te wachten op WP7.8, bereid je dan maar voor op een redelijke teleurstelling, want er komt maar weinig WP8 moois naar WP7.8.

Overigens gaat het overgrote deel van die featurecomparison lijst vooral over compatibel apps van Nokia zelf, waar ik dan weer uit haal dat dit inderdaad voor verkopend personeel is bedoeld. Alle Nokia apps zullen het doen, maar dat zal verder ook niemand verbazen denk ik. Veel belangrijker zijn de features van de twee verschillende besturingssystemen, en daar zien we toch een hoop zaken waar we op gehoopt hadden helaas in een rood blokje staan bij WP7.8.

Nokia WP8 vs WP781 WP7.8 versus WP8 feature vergelijk lekt uit via NokiaVan die zaken zijn weer een hoop dingen hardware gerelateerd zoals multicore chips en NFC en zijn natuurlijk evident dat ze niet naar oude hardware komen. De zaken waarvan we dachten dat ze toch wel te porten hadden moeten zijn maar dus NIET gaan komen, zijn:

 1. Real multitasking
 2. OTA (Over The Air) updates
 3. IE10
 4. Wallet
 5. Secure boot en Encryptie
 6. Device management
 7. Company hub

Het nieuwe start scherm gaan we WEL krijgen maar dat wisten we al natuurlijk, maar uit deze tabel kunnen we ook halen dat we misschien wel ook het nieuwe Lock Screen krijgen: er staat namelijk ‘TBC’ (To Be Confirmed). Als dat komt, dan betekent dat misschien dus ook pluggable messaging in de People hub / Me Tile. Als het goed is, is dat namelijk een van de belangrijkste veranderingen op het Lock Screen.
Dat we geen IE10 gaan krijgen is wel erg jammer. Niet dat IE9 een slechte browser is, maar we raken zo toch weer achterop met de rest.

Overigens zijn beide besturingssystemen natuurlijk sowieso nog niet officieel aangekondigd, dus echt zinvol is dit vergelijk misschien niet eens want mogelijk zijn er toch nog veel meer end-user features die verbeterd/vernieuwd zijn welke hierop helemaal nog niet voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan zaken die onlangs uit de uitgelekte SDK naar voren zijn gekomen zoals:

 1. SkyDrive backup van berichten, settings en appslist
 2. Nieuwe accent kleuren
 3. Office 2013
 4. Nieuwe camera opties zoals ‘lenses’
 5. Meer Voice Command opties (in-app)
 6. Simpele bewerkingen in Picture hub

De tabel stemt alleen niet heel erg hoopvol natuurlijk over dit soort zaken en het is natuurlijk ook maar de vraag hoeveel tijd en geld Microsoft nog gaat steken in een OS wat zijn laatste versie zal gaan zien.

Bron: SmartPhoneFrance Via: WMPU


Gedeelde vreugd...

Vond je deze post handig, nuttig of interessant? Deel deze post dan met je vrienden:Reacties vanuit de WP7.nl Community

peSHIr's Avatar   peSHIr  zegt:

Dat wallet (=NFC hardware) en encryptie (=onderliggenede OS core features) niet naar WP 7.8 gaan komen lijkt me dan weer net zo voor de hand liggend als items die puur met hardware te maken hebben. Da's dus voor mij geen verrassing.

peSHIr's Avatar   peSHIr  zegt:

Ook is volgens mij de belangrijkste wijziging op het lock screen niet zozeer pluggable messaging providers, als wel zelf kunnen bepalen (uit aantal opties, zoals ingestelde email accounts) welke notifies je op je lock screen wilt kunnen zien op welke physieke locatie onderin. Het een impliceert helemaal niet het ander wat mij betreft.

Marco's Avatar   Marco  zegt:

De Wallet is toch niet alleen voor NFC hardware bedoeld? Daar zit toch nog veel meer functionaliteit is zoals In App Purchases?

peSHIr's Avatar   peSHIr  zegt:

Geen idee: ik denk bij Wallet altijd direct aan NFC-functies. Wat zou hij meer moeten doen dan?

Rowdy.nl's Avatar   Rowdy.nl  zegt:

@peSIR, dat doet het ook; de Wallet is hardware gebonden.

1. Secure SIM kaart gebonden betalingen
2. Kaarten, Coupons, Mobiele betalingen (NFC)

http://www.mobilemoneylive.org/articles/microsoft-announces-nfc-based-mobile-wallet-as-part-of-wp8/24317/

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

beetje vreemd overigens, dat een gedeelte van het lijstje in het Engels is en sommige dingen in het Frans.

Die Fransen zijn meestal zo eigenwijs, dat ze alles in het Frans doen.

tauruz's Avatar   tauruz  zegt:

Ik vind het eigenlijk niet zo'n grote verassing. IE10 is jammer maar ook geen ramp. Er zijn denk ik genoeg features in W7.8 die overblijven om het interessant genoeg te houden. En in dit lijstje staat echt niets waarvan ik het gevoel heb dat ik het moet hebben of het nu mis.

_Rene_'s Avatar   _Rene_  zegt:

Het enige wat je als lumia bezitter dus krijgt is het nieuwe startscherm, prima toch? Ik moet nog zien of wallet hier in NL beschikbaar komt. De andere dingen kan ik wel missen.

PatrickT's Avatar   PatrickT  zegt:

Het is natuurlijk redelijk naief om op meer dan dat startscherm te hopen, bijna tegen beter weten in. Er is door verschillende bronnen meermaals gezegd om aub niet veel meer dan het startscherm te verwachten. Alles meer dan dat is meegenomen, maar ik zal niet verbaasd zijn als het lockscreen het ook niet gaat halen

IE10, hoewel geen verrassing, is wel een gemis, want er schort toch echt nog wel het een en ander met de html5 support en performance. Veel coole techdemo's die vrienden op een iOS ding tonen, lijken helemaal nergens op in mijn WP browser.

wpmarcel's Avatar   wpmarcel  zegt:

Wel opmerkelijk dat bij de WP7.8/WP8 update er heel veel (negatieve) commotie is, terwijl er ook bij elke iOS update veel functies voor oudere modellen worden weggelaten.

Mocht deze lijst kloppen, vind ik de WP7.8 update nog behoorlijk groot. Ik ben benieuwd wat de WP7.8/WP8 update ons nog meer zal brengen.

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Rowdy.nl Bekijk Berichten
Thanks ozzynator, is idd tijd om die 9 jaar oude signature eens te vervangen...
Kweet niet, maar denk niet dat Marco hier al 9 jaar komt.

En als we toch beginnen: "je hebt er echt geen verstand van, of niet" is ook nou niet echt heel lekker grammiticaal correct.

MarcoBug322's Avatar   MarcoBug322  zegt:

Het meest kwalijke voor mij persoonlijk het gemis van de optie tot IAP tenzij men toch een andere oplossing kan vinden. Hierdoor raakt een premium wp simulator achter op. Op de later uitgekomen versie voor iOS. (Infinite flight) Zij kunnen dat gewoon wel. De rest is min of meer begrijpelijk.

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Wellicht had ik dat ik het artikel/reacties ook even moeten verduidelijken: maar WP7.8 krijgt sowieso geen IAP ("In App Purchases": dat is onlangs gebleken uit een post op Windows Team Blog.) dus Wallet zou dan toch nutteloos zijn... Had ik in de reactie misschien niet moeten aanhalen, alleen werd ik daar een beetje toe gedwongen...

Kars81's Avatar   Kars81  zegt:

Leuk overzicht. Nu weet ik wat ik kan verwachten van WP7.8 en ben daar erg content mee.

@ Rowdy.nl
Ik ben het (deels) met je eens. Soms zijn er berichten welke een kop hebben welke is gebaseerd op aannames. Dat vind ik jammer, hierdoor klopt het bericht vaak niet helemaal.
Echter vind ik jouw manier van communiceren wat kort door de bocht.

@ Marco
Ook ben ik het deels met jou eens. Je probeert toch een kritisch stuk op te zetten en dat lukt zeker. Daarbij moet ik wel zeggen dat je opgelopen frustraties (in dit geval WA) niet mag meenemen in een stuk over een ander product.

Wellicht zou een stuk 'Opinie' wel leuk zijn op deze (voor mij belangrijke) site

Matthijs Hoekstra's Avatar   Matthijs Hoekstra  zegt:

joh we zijn met zijn allen fanatiek. Feit blijft dat jullie allemaal een het 'gokken' en 'raden' zijn zolang MS niet officieel dingen heeft aangekondigd
Wat me veel opvalt (hier en op GOT waar ik ook veel actief ben) is dat men dingen brengt alsof het feiten zijn terwijl het meestal de mening is van iemand of een reactie op een gerucht.
Wat meer gebruik maken van 'ik denk' of 'volgens mij' zou niet misstaan in veel reacties. Maar goed, das mijn mening....

Paul's Avatar   Paul  zegt:

Volgens mij heeft Matthijs daar helemaal gelijk in. ;-). Dat is zeker de toon die we willen hebben op deze community!

Iedereen mag zeggen en denken wat hij/zij wil, maar dienen WEL van een onderbouwing voorzien te worden.
Lees daarvoor nog maar eens mijn post door: http://www.wp7.nl/forum/f10/wp7-nl-w...html#post17597

vlint's Avatar   vlint  zegt:

Je hebt een telefoon met een bepaalde featureset gekocht; daar krijg je nu features bij. Da's toch mooi? Dat een nieuwe versie van dat merk meer dingen kan omdat daar andere hardware in zit is dan toch niet gek? Dat daar misschien zaken bij zitten die ook wel zouden kunnen op de oude hardware, tsja. Je hoort niemand klagen als je Android 2.2 telefoon geen update naar Jelly Bean krijgt...?

hierin ben ik het helemaal mee eens !!! met rowdy.nl

je koopt een telefoon om wat die nu kan en doed en alles wat je er naderhand extra bij krijgt is meegenomen !!!

PeterF's Avatar   PeterF  zegt:

Nog even wat olie op het vuur:
Ik denk dat het onvermijdelijk is dat er een hoop gespeculeerd wordt aangezien het oorverdovend stil is aan de kant van Microsoft. Volgens mij moeten we voldoende gelegenheid krijgen om Windows Phone 8 goed te supporten, anders gaan zowel wij app developers als Microsoft zwaar op hun bek :-)

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jhendrikx
Wat inhoudelijk voor de beginnende WP gebruiker van meerwaarde zou kunnen zijn is het toevoegen van een kolom met WP7.5 in de tabel met WP7.8 en WP8. Hiermee geef je meteen visueel aan wat je wel krijgt met de upgrade naar WP7.8. Daarnaast zou je aan kunnen geven waarom een aantal zaken niet in WP7.8 voor zullen komen. Voorbeelden hiervan vind je o.a. in de eerste post van rowdy.nl (functionaliteiten die hardware gerelateerd zijn). Hierdoor krijgt de lezer begrip voor het ontbreken van die onderdelen in WP7.8. Wat betreft het uitgangspunt bij het schrijven van dit artikel ben ik het eens met de post van PatrickT.
Een tijdrovende, maar goede suggestie zo'n tabel

Waarom zaken als een Dual Core en NFC er niet in zitten, ging ik er gemakshalve vanuit dat de trouwe lezer dat al lang had meegekregen uit vele eerdere berichten. Da's toch wel redelijk?

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

Is zeker redelijk, denk dat je het in de tabel bij de software matige veranderingen/update moet houden.
En nfc word toch niks gok ik.
Sent from my OMNIA7 using Board Express

Mark's Avatar   Mark  zegt:

Ik denk inderdaad dat we nog een lange NFC weg te gaan hebben. Nu duikt het al op bij apparaat-functionaliteit, maar het zal nog wel even duren voordat ik mijn Windows Phone bij AH op de kassa leg om te betalen.

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Ik ben wel benieuwd of zaken die we eigenlijk nog niet horen te weten over WP8, zoals de backupmogelijkheden, ook naar WP7.8 gaan komen. Lijkt me software only dingetje; verbinding met de cloud maken, MSFT kan wel bij alle phone data die je moet hebben lijkt me, en backuppen maar

Matthijs Hoekstra's Avatar   Matthijs Hoekstra  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Marco Bekijk Berichten
Ik ben wel benieuwd of zaken die we eigenlijk nog niet horen te weten over WP8, zoals de backupmogelijkheden, ook naar WP7.8 gaan komen. Lijkt me software only dingetje; verbinding met de cloud maken, MSFT kan wel bij alle phone data die je moet hebben lijkt me, en backuppen maar
Meeste dingen zijn een software only 'dingetje' die allemaal tijd kosten om te maken EN te testen. En dat op een andere kernel en ander framework dan de WP8 toestellen. Dus functionaliteit bouwen en testen op wince ipv winnt kernel. Das echt veel werk. Ik verbaas me echt dat MS nog de moeite neemt om de 7.8 update te maken. Dat is een mega investering om een in verhouding kleine groep tevreden te houden.

Matthijs Hoekstra's Avatar   Matthijs Hoekstra  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mark Bekijk Berichten
Ik denk inderdaad dat we nog een lange NFC weg te gaan hebben. Nu duikt het al op bij apparaat-functionaliteit, maar het zal nog wel even duren voordat ik mijn Windows Phone bij AH op de kassa leg om te betalen.
beetje kip/ei denk ik, als het niet 'gewoon' is dat toestellen NFC hebben gaan dit soort dingen niet komen. Toch gaan we komend jaar bij Orange in Frankrijk secure NFC payments zien, stap 1. daar gaan vast veel meer providers bij komen en ik hoop ook snel in NL.

Andere scenarios. Waarom een OV chipkaart kopen als je dat ook gewoon op je phone kan met de juiste app? Ik zie dat wel gebeuren hoor.

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Matthijs Hoekstra Bekijk Berichten
Meeste dingen zijn een software only 'dingetje' die allemaal tijd kosten om te maken EN te testen. En dat op een andere kernel en ander framework dan de WP8 toestellen. Dus functionaliteit bouwen en testen op wince ipv winnt kernel. Das echt veel werk. Ik verbaas me echt dat MS nog de moeite neemt om de 7.8 update te maken. Dat is een mega investering om een in verhouding kleine groep tevreden te houden.
Het zal ongetwijfeld veel werk zijn, maar ik dacht dat zoiets als backuppen naar de cloud wel een 'app-level' software dingetje zou kunnen zijn misschien, en aangezien WP7.5 apps forward compatibel zijn het dan niet zo'n mega investering zou hoeven zijn. In theorie zou je nu al zoiets in Mango kunnen hebben volgens mij...

En die kleine groep zijn toch wel belangrijke early adopters die de grotere massa mee overtuigen, dus op zich snap ik de investering dan wel weer

Jaap_van_Ekris's Avatar   Jaap_van_Ekris  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mark Bekijk Berichten
Ik denk inderdaad dat we nog een lange NFC weg te gaan hebben. Nu duikt het al op bij apparaat-functionaliteit, maar het zal nog wel even duren voordat ik mijn Windows Phone bij AH op de kassa leg om te betalen.
Ligt er aan. Er zijn al terminals verkrijgbaar. Of het werkt en of het snel is, weet ik niet. Maar het kan al (op Schiphol staan al terminals). Kan heeeeeeel lang duren voordat je ze overal tegen komt, kan ook in maanden bekeken zijn (als de chip van de pinpas onveilig blijkt). Zelf denk ik dat het langer duurt, maar soms zoiets nieuws uitproberen als je er een tegenkomt is wel cool...

Jaap

Matthijs Hoekstra's Avatar   Matthijs Hoekstra  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Marco Bekijk Berichten
Het zal ongetwijfeld veel werk zijn, maar ik dacht dat zoiets als backuppen naar de cloud wel een 'app-level' software dingetje zou kunnen zijn misschien, en aangezien WP7.5 apps forward compatibel zijn het dan niet zo'n mega investering zou hoeven zijn. In theorie zou je nu al zoiets in Mango kunnen hebben volgens mij...

En die kleine groep zijn toch wel belangrijke early adopters die de grotere massa mee overtuigen, dus op zich snap ik de investering dan wel weer
De API die jij en ik kunnen gebruiken is beschikbaar op wp8 maar die wordt door het team zelf niet gebruikt. Die schrijven alles in native code (C++) tegen het OS zelf aan. Is dus wezenlijk ander model.

En ik denk dat je de invloed van die kleine (hele hele hele kleine groep tov de massa) overschat. Er werd moord en brand geschreeuwd door deze (hele hele hele kleine groep) en de verkoop van wp zou meteen in elkaar zakken etc. nou dat valt reuze mee volgens mij

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Thanks voor de uitleg over het verschil in programmeer model

Die inzakkende verkoop valt zeker reuze mee, alhoewel sommige cijfers toch een miniem dipje laten zien. Maar als er alleen maar WP7.8 phones aan zouden komen zou dat dipje er ook geweest zijn waarschijnlijk omdat mensen op nieuwe hardware wachten als daar geruchten van zijn geweest...

Maar onderschat early adopters ook niet: ze hebben Windows Phone wel gebracht waar het nu staat.
Ik denk dat deze meneer wel een beetje gelijk heeft namelijk als het om het belang van die groep(je) gaat:
Simon Sinek: How great leaders inspire action - YouTube

(28) reacties | Plaats een reactie
Nog geen lid van het WP7.nl Forum? Registreer nu gratis!