Windows Phone 7.8 : hoe zit het nou ?

Om te stellen dat er wat beroering is onstaan rond de introductie van Windows Phone 8 lijkt me, gezien de reacties die we her en der lezen, een zwaar understatement. Dat de huidige Mango telefoons geen WP8 update krijgen weten we in elk geval zeker, en ook dat we toch wel iets krijgen: namelijk Windows Phone 7.8. Maar wat betekent dat allemaal?

wp8 comparison lumia Windows Phone 7.8 : hoe zit het nou ?

De core van het OS

Een van de meest fundamentele verschillen met Windows Phone 7.x is dat Windows Phone 8 de kernel en grotendeels het framework van de desktop versie van Windows gaat meekrijgen. Bovenop de kernel ligt dat zogenaamde WinRT framework en dat kun je als een soort coördinatiecentrum zien tussen hardware en de code van developers: een uitgebreidere vervanger van het .NET framework.
Het is in feite eindelijk de unificatie van alle typen hardware onder een universele kernel en een bijna universeel WinRT framework. Een groot voordeel hiervan is dat bijna alle code gewoon makkelijk te porten is naar alle typen hardware: Intel CPU of de ARM familie en phone / tablet / PC / laptop formfactors.

De update:
Het zit hem vooral in dat framework wat lastig te porten is naar de oudere hardware. Die oudere hardware kan sowieso niet profiteren van de meest opvallende nieuwe features zoals NFC, Micro-SD support, hogere resolutie en multi-CPU support, dus de voordelen zouden minimaal zijn omdat het meeste van Windows Phone 8 om dit soort dingen draait. Het framework zou wel geport kunnen worden, maar dat zou dus veel te kostbaar zijn omdat het naar de oude Windows CE kernel herschreven zou moeten worden, met dus het minimum aan opleverende voordelen.

Het is dus in feite een kostenplaatje tegen de baten afwegen geweest, wat je kunt begrijpen uit het interview van Mashable met Greg Sullivan (senior marketing manager for Windows Phone). Dus daarom de Windows Phone 7.8 update die in elk geval nog op de Win CE kernel draait (de onderste trede).         via: AllAboutPhones

De WP7.8 update versus WP 8.0

Al deze info van de Windows Phone Summit is tot nu toe vooral heel technische info over het platform en al zijn mogelijkheden geweest, en nog eigenlijk weinig tot geen end user features. Eigenlijk weten we dus ook weinig tot niks over welk van de twee updates. We weten wel dat onze toestellen niet meer schermpixels krijgen of NFC hardware door eender welke update. Toch was de verontwaardiging bij velen groot toen ze werden ‘afgescheept’ met de WP 7.8 update waarin ‘slechts’ het nieuwe homescherm van WP8 zou gaan zitten.

En dat is precies wat er is toegezegd, maar wat er in eender welk van de updates zit aan end user verbeteringen, daarover weten we in feite niets. Misschien wordt er toch wel iets aan het framework geupdate aan de 7.8 versie en zullen we bijvoorbeeld wel een betere Skype integratie hebben. We weten het niet…

Maar alleen het homescherm blijft het écht niet bij kunnen we best aannemen… Deze meneer van Microsoft is in deze Tweet in elk geval behoorlijk duidelijk dat er meer komt. Meer dan/als wat? Ja, dat weten we dus eigenlijk ook nog niet… icon wink Windows Phone 7.8 : hoe zit het nou ?

[blackbirdpie url="https://twitter.com/benlower/status/215516952993611776"]


Gedeelde vreugd...

Vond je deze post handig, nuttig of interessant? Deel deze post dan met je vrienden:Reacties vanuit de WP7.nl Community

martijnn's Avatar   martijnn  zegt:

Ik wacht met spanning af! Zou erg jammer zijn als \'wij\' in de steek gelaten worden en WP8 alle aandacht en updates blijft krijgen

tauruz's Avatar   tauruz  zegt:

Ik denk dat het, qua features, nog best wel eens kan meevallen die 7.8. Ok, als je altijd the latest and greatest wil zal je nieuwe hardware moeten aanschaffen. Maar is dat niet met veel hardware zo?

larsstolwijk's Avatar   larsstolwijk  zegt:

Fijn om even zo\'n recap te lezen

Peter's Avatar   Peter  zegt:

Ik denk idd dat we het allemaal niet zo dramatisch moeten zien, Er zijn zowiezo al heel veel hardwarebeperkingen aan de huidige telefoons en dan denk ik nog geeneens aan de processor of iets dergelijks maar eerder aan tweede camera, extra sd-slot, NFC zoals Marco ook al noemde. Dus zelfs al zou WP8 op de huidige phones draaien dan mis je al deze mogelijkheden of je moet met een boormachine aan de gang :-). Als WP8 er is met bijbehorende toestellen komt vanzelf WP9....

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

Is idd geen drama, zoals sommigen schetsen. Ga echt niet minder met mijn omnia doen, omdat er een niet allernieuwste software versie op staat. En om er 500 euro tegenaan te gooien, nou nee. Heb nog steeds geen boompje in de tuin waar het aangroeit.
Sent from my OMNIA7 using Board Express

Janzijnvader's Avatar   Janzijnvader  zegt:

Bedankt voor dit artikel ik vroeg me al en tijdje af hoe het allemaal zat met die update. We wachten mar weer af he

witterholt's Avatar   witterholt  zegt:

De Lumia 900 die ik heb functioneert prima. Ik denk dat een WP 8 kernel mogelijk te zwaar is voor de single core cpu en de 512 MB die het toestel bezit. Daarom vind ik het ook prima dat Microsoft kijkt welke functionaliteit wel over gezet kan worden zonder dat dat ten koste gaat van de goede performance die het nu heeft.
Hopelijk zit er naast het startscherm ook nog een update naar IE10 in, al verwacht ik het niet.
Hoe het ook zij, ik denk dat we nog wel aangenaam verrast zullen worden....

Mark's Avatar   Mark  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door witterholt Bekijk Berichten
Hopelijk zit er naast het startscherm ook nog een update naar IE10 in, al verwacht ik het niet.
Hoe het ook zij, ik denk dat we nog wel aangenaam verrast zullen worden....
That's the spirit ! Het duurt nog maanden ! Wie weet wat ze allemaal nog af kunnen hebben voor ons !

DAA's Avatar   DAA  zegt:

Ik heb ook nog steeds het volste vertrouwen in MS dat de WP7.8 update voldoende gaat brengen zodat het WP7 platform niet meteen afgeschreven hoeft te worden.

tauruz's Avatar   tauruz  zegt:

Even een komische noot: Hitler reacts to Windows Phone 7.8 - YouTube

RonH's Avatar   RonH  zegt:

Ik wil niet zeggen dat ik het WP7 platform afschrijf als het alleen bij het nieuwe startmenu blijft. Maar ik zou wel teleurgesteld zijn. Dat men niet alles om kan poorten, heb ik begrip voor, maar het zou toch wel prettig zijn als er meer komt. (bv IE10). Zit niets anders op dan afwachten wat er nog verder gaat komen.

robo2000's Avatar   robo2000  zegt:

Zelf stap ik ook over op Android. Ik was helemaal klaar met Nokia en Microsoft en toen de Lumia 800 kwam, wilde ik het nog 1 kans geven. (nu dat ik weet dat windows 8 niet voor de lumia 800 komt, is voor mij de maat vol, en stap ik over wanneer mijn contract voorbij is (november).

Ik was er heilig van overtuigd dat windows zijn telefoons zou voorzien van de nieuwste updates. Nu had ik eest gezeik met de batterij. (wat veels te lang duurde voordat die update kwam) toen had ik het al helemaal gehad met zowel Nokia als Microsoft, nadat die update eindelijk was gekomen was het stukken beter. Ik begon langszaam weer vertrouwen te krijgen... maar na de aankondiging van windows 8 ben ik er klaar mee. En denk dat microsoft heel slecht zijn werk gedaan heeft... en eigenlijk weer vanaf scratch kan beginnen met het winnen van zieltjes..... want ze begonnen eindelijk een \"redelijke\" userbase te krijgen.... maar nu kunnen ze weer opnieuw beginnen.

the ozzynator's Avatar   the ozzynator  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tauruz Bekijk Berichten
the ifags haha, hoe krijg je het verzonnen!

zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:

Waarom de WinCE kernel proberen te herschrijven voor de nieuwe API als je ook gewoon de nieuwe WinNT kernel naar de oude hardware kan porten? Zo moeilijk kan het niet zijn. Die nieuwe hoge resoluties zijn gewoon resoluties. Android kan perfect overweg met verschillende resoluties, waarom kan WP dat dan niet? Is het omdat MS het Apple busines model probeert na te doen? Ik denk dat Apple nu best in zak en as zitten met hun fixed resoluties. Het schaalbaar maken is helemaal niet zo\'n probleem, het moet alleen gedaan worden. Dat de nieuwe kernel te zwaar is voor oude devices kan ik ook niet geloven. Kom op zeg, als 512MB geheugen al te weinig is om WP8 te kunnen draaien wil ik niet weten wat voor monster telefoons binnenkort uit gaan komen. Een single core van 1.4GHz is mi ook redelijk genoeg. Dat je NFC niet kan ondersteunen lijkt me duidelijk. Dan stub je die maar op oude devices. Lijkt me niet dat veel apps daar gebruik van gaan maken.

Echter niemand van het Microsoft team kan of wil duidelijk maken waarom de WP8 kernel niet op de oude devices kan draaien. Is het omdat deze kernel in een niet te updaten stuk ROM zit? Als ze dat nou gewoon duidelijk maken is het meteen ook duidelijk waarom ze in hemelsnaam aan die oude WinCE kernel willen vasthouden.

jesse.saris's Avatar   jesse.saris  zegt:

Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren. Wat bekend is, is dat het niet alleen bij het startscherm blijft, dus we zullen zien welke features nog meer overkomen naar 7.8. Ik voel me niet achtergesteld en vind het gewoon een logische keuze. En daarbij, bijna iedereen verwisseld om de twee jaar van mobiel. Van erg achterlopen kan dan ook bijna geen sprake zijn. Ik ben al blij dat microsoft deze 7.8 update aanbiedt.

Marco's Avatar   Marco  zegt:

Het zal wel zoiets zijn ja, en ook dat zal wel te updaten zijn uiteindelijk denk ik, maar dan zou ik me kunnen voorstellen dat de toestellen geflasht moeten worden wat een niet zo wenselijke situatie met zich meebrengt?
En wellicht is het inderdaad heel erg moeilijk qua ROM om zowel kernel als framwork als GUI te updaten op een CE core toestel.

Ik ben er wel van overtuigd dat MSFT echt wel gekeken zal hebben naar de haalbaarheid, en die viel kennelijk erg tegen. Hoe dat technisch nu precies zit, zou ik op zich ook wel willen weten. Maar wellicht dat de codekloppers van XDA-developers daar nog wel achter komen. Die hebben trouwens in het begin ook erg veel moeite gehad om WP7 te porten naar WinMobile....dus er zit vast iets moelijks in.

Ik ben het er verder wel mee eens dat een Singel core en 512MB meer dan ruim voldoende zouden moeten zijn, gezien wat ik heb meegekregen van de technische kant van het OS.

ridolfo's Avatar   ridolfo  zegt:

@zonoskar
Hier dan een stukje uitleg van een Microsoft Marketing man. Het is dus deels (of misschien voornamelijk) een kosten/baten issue; oude toestellen kunnen niet genoeg profiteren van de nieuwe features, vanwege hardware-restricties en dat maakt de investering in het porten van de WP8 kernel naar WP7 toestellen niet interessant. Niet interessant voor Microsoft, maar ook niet interessant voor de consument, omdat de oude toestellen de nieuwe features niet kunnen aanspreken. In plaats daarvan kiest Microsoft ervoor om key-features van WP8 naar WP7 te brengen, zodat de overall ervaring wel vergelijkbaar is.

ShelLuser's Avatar   ShelLuser  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zonoskar Bekijk Berichten
Waarom de WinCE kernel proberen te herschrijven voor de nieuwe API als je ook gewoon de nieuwe WinNT kernel naar de oude hardware kan porten? Zo moeilijk kan het niet zijn.
Ik denk dat dat toch een beetje een understatement is Want dan ga je er namelijk ook gemakshalve vanuit dat de nieuwe kernel volledig backwards compatible is, maar dat hoeft niet zo te zijn. We weten dat de WP7 applicaties binnen de WP8 structuur zullen blijven werken. Maar wat te denken van al die systeem applicaties?

De meeste fabrikanten (in ieder geval Nokia & Samsung) zijn met eigen software gekomen die soms ook diep ingrijpt op het OS; zo kan mijn Samsung b.v. anonieme oproepen blokkeren of het trillen wat je krijgt met het drukken op 'back' uitschakelen. Dit zijn geen gewone apps. maar grijpen in op het systeem.

Ik denk dat veel mensen aardig ontstemt zullen zijn als al die applicaties ineens niet meer zouden werken. Dat is dus al veel extra werk.

Daarnaast moet je het programmeren op machine of OS niveau (assembly via BIOS calls of OS calls) ook beslist niet onderschatten.

Mijn (ietwat ongezouten) mening in deze: Als je in staat bent een programma te maken wat het e.e.a. kan doen op je PC voordat er ook nog maar 1 enkel OS geladen is dan kan je denk ik pas echt inschatten of zoiets al dan niet moeilijk zou zijn (ook al is het enkel een "hello world" met de vraag op spatie te drukken om verder te gaan)

Ik kan je een ding zeggen; dat valt niet echt mee

Jaap_van_Ekris's Avatar   Jaap_van_Ekris  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zonoskar Bekijk Berichten
Waarom de WinCE kernel proberen te herschrijven voor de nieuwe API als je ook gewoon de nieuwe WinNT kernel naar de oude hardware kan porten? Zo moeilijk kan het niet zijn.
Dat is wat Jeremy Clarckson ook elke uitzending van Top Gear roept, voordat er dingen totaal verkeerd lopen.

"Even" een kernel porten doe je niet zomaar. Dat kost tienduizenden manuren tijd. Uren die je ook gewoon kunt besteden aan nieuwe features voor je klanten. En dan is de vraag: wil je WP7 positioneren als de gecasteerde versie van WP8, of geef je WP7 nog een laatste update om gebruikers enigzins gelukkig te krijgen en bouw je met volle kracht aan een nog betere WP8. Ze hebben voor het laatste gekozen, en ik geef ze groot gelijk.

Jaap

huismeester's Avatar   huismeester  zegt:

[QUOTE=Jaap_van_Ekris;18290]Dat is wat Jeremy Clarckson ook elke uitzending van Top Gear roept, voordat er dingen totaal verkeerd lopen.

"Even" een kernel porten doe je niet zomaar. Dat kost tienduizenden manuren tijd. Uren die je ook gewoon kunt besteden aan nieuwe features voor je klanten. En dan is de vraag: wil je WP7 positioneren als de gecasteerde versie van WP8, of geef je WP7 nog een laatste update om gebruikers enigzins gelukkig te krijgen en bouw je met volle kracht aan een nog betere WP8. Ze hebben voor het laatste gekozen, en ik geef ze groot gelijk.

Jaap[/QUOTE

Htc komt volgens bronnen met 3 wp8 modellen uit waaronder een lowend met single core processor waarom kan dat dan wel?


HTC's geruchten over nieuwe Windows Phone 8-devices nader bekeken | Pocketinfo.nl

Mark's Avatar   Mark  zegt:

Dat nieuws hadden we een week geleden al op de site staan...

Gerucht: HTC komt met drie Windows Phone 8 toestellen > WP7.nl

zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:

Wat is een Kernel. Een kernel is de kern van het OS. Het is ook een hoop lijnen code die je met behulp van een compiler tot eenuitvoerbaar programma 'omvormt'. Aangezien de nieuwe toestellen ook allemaal een ARM core bezitten (weliswaar een dual core, maar dat maakt voor de kernel geen bal uit), is het opnieuw compileren voor een bepaald target platform genoeg. Tot zover de kernel. De drivers voor de hardware is een ander verhaal. De nieuwe kernel heeft een ander driver model dan de WinCE kernel. Dus alle drivers moeten opnieuw geschreven worden. Maar... de vraag is in hoeverre dit echt nodig is. De Snapdragon S2 die nu gebruikt wordt is niet significant anders dan die in de S4 die in de nieuwe toestellen komen. Dus veel drivers moeten toch al geschreven worden. Zeker als de bovenstaande geruchten waar zouden zijn. Ook kan ik me niet voorstellen dat alle WP8 telefoons allemaal dual of quadcore (dus high-end) zullen zijn. Er zullen toch zeker wel wat budget modellen tussen zitten die misschien ook nog wel de Snapdragon S2 gaan gebruiken. Of zouden die dan allemaal WP7.8 gaan draaien?

Maar toch zou daar de schoen kunnen wringen. En dan is het misschien inderdaad een kosten/baten verhaal. Kortom, er is veel onduidelijk en nog steeds geen uitleg van MS.

En als apps voor WP8 ook kunnen draaien (met een recompile) op WP7.8 en deze naast elkaar in de market kunnen bestaan is er eigenlijk ook geen probleem, behalve dan die 2 markets. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal het aanbod voor apps geleidelijk aan opdrogen voor WP7.8 en dan zit je met een smartphone zonder apps.

jesse.saris's Avatar   jesse.saris  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mark Bekijk Berichten
Dat nieuws hadden we een week geleden al op de site staan...

Gerucht: HTC komt met drie Windows Phone 8 toestellen > WP7.nl
Volgens mij wat huismeester bedoeld is waarom het nieuwe low-end model van HTC met een single core processor wel gewoon Windows Phone 8, of zoals ik ergens las om het misschien Windows 8 Phone te noemen, kan draaien, terwijl de huidige telefoons met eenzelfde processor dit niet kunnen.

Mijn technische kwaliteiten gaan niet heel erg diep, maar wat ook al gezegd is, is dat het best mogelijk is met een single core processor op Windows Phone 8 te draaien, maar dat het aan de kernel ligt.
(net na het posten zag ik het bericht van zonoskar, dus nu ben ik niet meer zo zeker van mijn stelling dat de combinatie WP8 en single core processor mogelijk is)

Jaap_van_Ekris's Avatar   Jaap_van_Ekris  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zonoskar Bekijk Berichten
Wat is een Kernel. Een kernel is de kern van het OS. Het is ook een hoop lijnen code die je met behulp van een compiler tot eenuitvoerbaar programma 'omvormt'. Aangezien de nieuwe toestellen ook allemaal een ARM core bezitten (weliswaar een dual core, maar dat maakt voor de kernel geen bal uit), is het opnieuw compileren voor een bepaald target platform genoeg.
Pardon?

Heb je wel eens een echte kernel gecompileerd voor serieus productiewerk? Zeker als je een stevige Kernel hebt en "zwakkere" hardware is dat geen 5 minuten werk maar jaren hard werken. Zeker als je een near real-time OS hebt zit je heel dicht op de instructieset. Dat is niet even van GCC/Visual Studio wisselen.
Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zonoskar Bekijk Berichten
Tot zover de kernel. De drivers voor de hardware is een ander verhaal. De nieuwe kernel heeft een ander driver model dan de WinCE kernel. Dus alle drivers moeten opnieuw geschreven worden. Maar... de vraag is in hoeverre dit echt nodig is. De Snapdragon S2 die nu gebruikt wordt is niet significant anders dan die in de S4 die in de nieuwe toestellen komen.
Er zitten subtiele verschillen in de instructieset, die je ook weer in je Kernel moet verwerken (anders haal je je performance niet). Ook de rest van de drivers kan wel eens anders zijn: ik sluit niet uit dat het hele referencedesign overal een upgrade krijgt.
Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zonoskar Bekijk Berichten
En als apps voor WP8 ook kunnen draaien (met een recompile) op WP7.8 en deze naast elkaar in de market kunnen bestaan is er eigenlijk ook geen probleem, behalve dan die 2 markets.
De XNA/Silverlight omgeving is net als Java, je zit zo ver van de echte bytecode af dat het toch niet uitmaakt waar je het op draait.

Jaap

Jaap_van_Ekris's Avatar   Jaap_van_Ekris  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jesse.saris Bekijk Berichten
Volgens mij wat huismeester bedoeld is waarom het nieuwe low-end model van HTC met een single core processor wel gewoon Windows Phone 8, of zoals ik ergens las om het misschien Windows 8 Phone te noemen, kan draaien, terwijl de huidige telefoons met eenzelfde processor dit niet kunnen.
Ik sluit niet uit dat de GPU en de rest van het reference design ook aangepast zijn. Omdat de kernel extreem dicht op de hardware zit (de HAL uit Windows 7/8 is er in praktijk tussenuit geschroefd) heb je daar last van in je driver-model. En geen enkele leverancier wil die 250.000 dollar investeren om drivers te ontwikkelen voor een product dat al End Of Life is (dit zijn de kosten die vroeger door OEMs gemaakt werden voor WM-updates).

Jaap

Matthijs Hoekstra's Avatar   Matthijs Hoekstra  zegt:

Btw drivers is echt wel veel werk. Voor je radio, gps, bluetoothe, hspda, accelerometer, nfc, storage etc. Leveranciers gebruiken verschillende chips etc etc.

En 'even' compileren naar een andere chipset is dus echt niet zo eenvoudig.

De vraag is wat het oplevert om de (per definitie) verouderde hardware van de huidige generatie telefoons nog te ondersteunen. Het moment dat een telefoon de fabriek uitrolt is de hardware al verouderd. (geld voor alle platforms)

Wat ik heel speciaal vind is dat er nu 18 maanden update garantie gegeven wordt. Dat betekend dat het nieuwe platform echt klaar is voor de toekomst en dit doet geen enkele andere leverancier.

Jaap_van_Ekris's Avatar   Jaap_van_Ekris  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Matthijs Hoekstra Bekijk Berichten
Wat ik heel speciaal vind is dat er nu 18 maanden update garantie gegeven wordt. Dat betekend dat het nieuwe platform echt klaar is voor de toekomst en dit doet geen enkele andere leverancier.
Die had ik gemist. Dat is wel enorm gaaf!

Jaap

zonoskar's Avatar   zonoskar  zegt:

Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jaap_van_Ekris Bekijk Berichten
Pardon?

Heb je wel eens een echte kernel gecompileerd voor serieus productiewerk? Zeker als je een stevige Kernel hebt en "zwakkere" hardware is dat geen 5 minuten werk maar jaren hard werken.
Een ARM8 core is een ARM8 core, of er nu 1 of 2 fisieke cores zijn. De instructieset is gewoon gelijk. Dus vandaar dat ik zeg dat het een simpele re-compile is. De drivers is een andere zaak.

sytze's Avatar   sytze  zegt:

Is al wel bekent wanneer de update's komen ???????????

Pondiki's Avatar   Pondiki  zegt:

In de 1e plaats zou ik al gelukkig zijn als er meer ondersteuning voor Bluetooth komt en de mogelijkheid om je dataverbruik en belgebruik te zien! Verder dat je weer gewoon kunt zoeken op je telefoon naar bestanden enzo en naar woorden in pdf's, dat de agenda volledig gesynchroniseerd kan worden. Al die basic dingen waar ik aan gewend was in Windows Mobile. Ik vind het echt een aderlating dat al die opties ontbreken in WP7!!

HenkinMokum's Avatar   HenkinMokum  zegt:

Feature suggesties kun je hier doen:
http://windowsphone.uservoice.com/forums/101801-feature-suggestions

btw.Bij het lezen van deze thread kreeg ik ineens een deja-vu, WM2003SE > WM2005
http://www.pocketinfo.nl/waarom-upgraden-naar-wm5-zo-lastig-blijkt-4394

(30) reacties | Plaats een reactie
Nog geen lid van het WP7.nl Forum? Registreer nu gratis!